Miskolc város nagyváradi születésű  polgármestere nagyváradi látogatása során péntek délután felkereste a Bihari Napló szerkesztőségét is. A városvezetőt elkísérte az őt meghívó Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi polgármester jelöltje, Zatykó Gyula is. 

Szerkesztőségünkben Kriza Ákos elmondta: nagyon sok keresztmetszet van a két város között abban, amit mi Miskolcon másfél évvel ezelőtt elkezdtünk megvalósítani, és aközött, amit Nagyváradon szeretne elérni az EMNP. Reméljük, hogy ezekből a programelemekből minél több fog megvalósulni Nagyváradon. Ahhoz hogy élni lehessen agy városban, munka kell legyen, ahhoz, hogy a munkával megtermelt fizetéseket el lehessen költeni, élhető terek kellenek, élhető város kell. Gyakorlatilag ez a fő része a programjainknak, amik teljes egyezést mutat Miskolcon és Nagyváradon.” Zatykó Gyula ehhez hozzátette, hogy Nagyvárad multikulturális város lévén, az is fontos, hogy annak lakói otthon érezzék magukat benne, ezért a megélhetési feltételek mellett el kell érni azt is, hogy a váradiak otthon érezzék magukat.
Tanácsok
Arra a kérdésünkre, hogy melyik az a legfontosabb tanács, amivel ellátná a leendő váradi polgármestert, Kriza Ákos kifejtette: „nem nagyváradi, hanem kelet-európai specifikum az, hogy vissza kell fordulni a közfeladatok irányába, azokhoz a feladatokhoz, amelyekre a városvezetők illetve a városi tanács tagjai tulajdonképpen a a megbizatásukat kapják. Fontos, hogy ne a gazdasági élet irányítsa a politikát, hanem a városi érdek irányítsa a gazdaságot és gazdaságpolitikát.” Szerkesztőségi látogatása után Kriza Ákos az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett fórumon vett részt, ahol Miskolc és Nagyvárad sajátosságairól, a lehetséges kitörési pontokról beszélt-írja az erdon.ro