Enyingig, a házuk kapujáig  üldözték a balatonszabadi gazdák szombaton délben a borsótolvajokat. Amint néhány napja már megírtuk, több száz négyzetméternyi száraz vetőborsóját kaszálták le a tolvajok egy balatonszabadi gazdának. A nyilván étkezési célra értékesített borsót rovarirtóval permetezték, s még nem járt le a szer várakozási ideje.

 

Szombaton fényes nappal újra lecsaptak a borsótolvajok a szabadi határban. – Többen is üldözőbe vettük a Zsigulival árkon-bokron át menekülő férfiakat, Enyingig követtük is őket, ott azonban bemenekültek egy ingatlanra, ahová már nem mehettünk utánuk – mesélte az egyik gazda. – A hatóságnak sincsen joga magánterületre menni, így hiába tudjuk, kik az elkövetők, gyaníthatóan elmarad a felelősségre vonás. Nonszensz, hogy miközben Amerikából azt harsogják, hogy Magyarországon rasszizmus van, ott a rendőröknek jóval több joguk van, itt meg szinte kinevetik őket a tolvajok. Tetten érés? Bizonyíték? Az nem elég bizonyíték, hogy tiszta zöld a Zsigulijuk alváza, meg lóg rajta a borsószár?

Azt mondják a gazdák, a fegyverhasználati szabályok változtatása egy csapásra szoríthatná vissza az egyre jobban elszaporodó terménylopást. Azt szeretnék, ha joguk volna fegyvert tartani és a saját területüket azzal őrizni, vagy legalább őriztetni. S ha illetéktelenek garázdálkodnának a földjeiken, akkor legalább az autógumijukat lehessen kilőni, s tarthassák vissza őket a rendőrök érkeztéig.

– Mi éjt nappallá téve dolgozunk, vetünk, termelünk, azután más arat helyettünk és ráadásul e közben még kárt is tesz a földjeinken, ez nincsen rendben – így egyikük. – Végül is mi tartjuk el a tolvajlásból élőket. Igaz, ha megszűnne a megélhetési bűnözés, akkor meg az államnak kellene ezt fölvállalni…

A szabadi gazdák egyébként úgy tudják, hogy a veszprémi nagybani piacra kerül a lopott borsó, ott értékesítik étkezési célra.
Az már csak „hab a tortán” és ugyancsak a szombat hozadéka: a borsótermelő gazda szőlőföldjén a kordont bontották le és vitték el, merthogy alumínium…http://www.sonline.hu