Lubien – „Előző nap, amikor fenn ültek a szlovák paradicsom egyik függőleges  sziklafalának peremén, János nevetve azt mondta: „Nem szeretnék leesni. Ha meg kell halnom, inkább motoron haljak meg.” Lehet, hogy túl közel volt az éghez, és meghallották?

 Ezekkel a drámai szavakkal búcsúzott egy túlélő annak a szörnyű motorosbalesetnek az áldozataitól, amelyben három magyar – K. János (†44), felesége, Andrea (†40) és Zs. Lajos (†58) – vesztette életét szombaton Lengyelországban.

A motorosok csapata egy pünkösdi túrán vett részt, amikor a tragédia történt. Éppen Krakkóból tartottak a szlovák határ felé, amikor egy az autópályán rossz sávba tévedő autóval ütköztek.

Borultak. A motorok felborultak és kigyulladtak, mindenhol látható az oltás nyoma, a kifújt hab
„Harmadikként haladtam, és amikor abba a bizonyos kanyarba értem – ahol már előttem két társam frontálisan ütközött az autóval –, én csak egy hatalmas, 3 méter magasságú lángtengert észleltem. Teljes fékezésem ellenére is beleszaladtam” – így emlékezett vissza a motorozz.hu motorosfórumon egy túlélő társuk, aki – mint írta – ekkor már nem látott semmit, csak a füstben csattant neki valaminek – valószínűleg a lángoló motoroknak. Neki és feleségének szerencséjük volt, kisebb sérülésekkel meg­úszták.

A tragédiát az okozta, hogy egy brit rendszámú, jobbkormányos Volkswagen Polo, amelyben egy lengyel gyermekes család utazott, ismeretlen okokból áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött öt magyar motorral. Hogy az zavarta-e meg az angliai, tehát a bal oldalon való hajtáshoz szokott, Nagy-Britanniában élő 58 éves lengyel sofőrt, hogy hazatérve ismét a jobb oldalon kellett haladnia, egyelőre vizsgálják.

Áldozat. Zs. Lajos ismert motoros volt, felesége, Katalin könnyebben sérült meg
– Az autó vezetőjét az ügyészség őrizetbe vette – ennyit közölt Mariusz Ciarka, a rendőrség szóvivője.

Mindegyik motoron ketten utaztak. Az első jármű sofőrje, K. János és felesége a helyszínen életét vesztette. A harmadik áldozat, Zs. Lajos – aki több motorostúrát is szervezett, és a motorosközösségben Polaris becenéven ismert, népszerű embernek számított – vasárnap hajnalban a kórházban halt meg.

Zs. Lajos felesége, Katalin egy lengyel kórházban fekszik, állapota kielégítő: úgy tudjuk, nem szenvedett komoly sérüléseket. K. János és felesége, Andrea – barátaik beszámolója szerint – két gyermeket hagyott hátra.
www.blikk.hu