Kalandtúra a Tisza völgyében – 1000 kilométer egy velocipéddel

Különös kalandtúrát rendeznek az idén a Tisza völgyében, hogy felhívják a turisták figyelmét az egyik legjelentősebb természeti és kulturális értékekkel bíró területre.

 

Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: június és szeptember között, öt hétvégén alkalmanként 350-350 jelentkező vehet részt ingyenesen, teljes ellátás mellett a Tisza-völgye értékeinek, természeti szépségeinek felfedezésében.

18 nap alatt az összes Tisza-menti települést felkereste a Tisza Nagykövete, és a polgármestereket személyesen kérte meg, hogy nevezzenek csapatot az idei év legnagyobb szabású Tisza-menti fenntarthatósági rendezvényére, a Tiszavölgy Kalandtúrára, mely júniustól szeptemberig tart. A Kalandtúra az Új Széchényi terv keretében az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A program célja, hogy játékos formában, sportolás közben megismertesse a résztvevőket azokkal a sokszor egészen egyszerű módszerekkel, fenntarthatósági viselkedésformákkal, melyekkel jelentősen csökkenthető az ökológia lábnyom.

A Tiszavölgy Kalandtúra – Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért elnevezésű rendezvényre 4-12 tagú csapatok jelentkezhetnek – a közép-magyarországi régiót kivéve – az ország egész területéről. Elsősorban persze a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat és sportegyesületi tagokat, akiket a Tisza nagykövete, Hidvégi-Üstös Pál egy több mint 100 éves velocipéddel körbekerékpározva a folyó mentének 160 települését, hívott meg a kalandtúrára.

A Tisza „diplomatája” április 27-én indult a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumból és mintegy 1000 kilométer megtétele után, május 14-én érkezett oda vissza, miközben a településeken a polgármestereket személyesen kérte meg, hogy nevezzenek csapatot a rendezvényre. A szervezők emellett olyan cégek csapatainak nevezését is várják, amelyek számára fontos a Tisza-völgyének fenntartható fejlődése és környezetvédelme.

A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), tehát ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek az ország egész területéről, kivéve a Közép-Magyarországi régiót. Elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A program 5 hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség.

A Tiszavölgy Kalandtúra első hét végi rendezvénye június 8. és 10.között lesz, Tiszabecs és Záhony között. Aztán július 6. és 8. között Záhony és Tokaj, július 27. és 29. között Tokaj és Tizafüred, augusztus 24. és 26. között Tiszafüred és Szolnok, míg szeptember 7. és 9. között Szolnok és Szeged között túráznak a résztvevők.

Szücs Julianna, a rendező tiszabecsi Kalandakadémia Közhasznú Egyesület projekt-menedzserének tájékoztatása szerint a szervezet az Új Széchenyi Terv keretében 40 millió forint összegű európai uniós támogatást nyert a túra költségeinek finanszírozására. Ebből fizetik a résztvevők étkezését, szállását, továbbá a feladatokhoz szükséges felszereléseket, kenukat, valamint a biztonsági és egészségügyi felügyeletet.

A résztvevők naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, melyek lehetnek sportosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy kapcsolódhatnak a látnivalókhoz (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésmintákhoz (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez (gyümölcsök, lekvárok, pálinka, borok, kézműves termékek). A szervezők a Tiszát és annak gátjait nem versenypályaként használják, hanem megpróbálnak minél több természeti és épített örökséget bemutatni.

Az első túrán – amelyre május 25-ig lehet jelentkezni – Tiszabecs és Záhony között például középkori fazsindelyes templomokba látogatnak, felkeresik a Móricz Zsigmond író tiszacsécsei házát, valamint a túristvándi működő vízimalmot. Kipróbálják a házi kenyérsütést, dagasztást, főznek gyümölcslekvárt, megkóstolják a tiszaadonyi híres kecskesajtot, továbbá almás ételeket, a galuska levest és a málékásás töltött káposztát. Megízlelik a tiszai árterek Nem tudom nevű szilvájának aromáját, a panyolai elixír pálinkát is.

A szervezők felhívása:
Szeretnél egy szebb, tisztább, zöldebb településen élni? Szeretnéd, ha minél többen bringáznának? Fontos számodra, hogy ne utazzon 1000 kilométert az uzsonnád? Jó lenne, ha nem szemétgyűjtéssel kezdődne a strandolás? Szeretnéd sportolva megismerni Tiszavölgy minden zegét, zugát?

Akkor pattanj bringára és legyél részese a Tiszavölgy legnagyobb öko-kalandjának!

Szervezz csapatot! Képviseld faludat, városodat és legyél te az, aki legkisebb lábon él a Tiszavölgyben!

1. hétvége Tiszabecs – Záhony hétvége 2012. június 8-10.
2. hétvége Záhony – Tokaj hétvége 2012. július 6-8.
3. hétvége Tokaj – Tiszafüred hétvége 2012. július 27-29.
4. hétvége Tiszafüred – Szolnok hétvége 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége Szolnok – Szeged hétvége 2012. szeptember 7-9.

Az első hétvége nevezési határideje május 25.

Megmutatjuk, hol vehetsz kiváló jó ízű helyi terméket. Megtanulhatod Juli nénitől és Pali bácsitól, hogyan készül a kenyér, a kecskesajt. Megkóstolhatod, azt, ami nyáron a Tiszavölgyben terem. Megtudhatod, hova viheted leadni az e- hulladékot, hogyan és mit tudsz komposztálni. És persze bringázhatsz, evezhetsz, úszhatsz, kipróbálhatod a hatalmas fákra épített kalandparkot, vagy éppen drótkötélen csúszhatsz át a folyó felett. Egyszóval megmutatjuk, hogy hol laksz. Hogy te is megmutathasd a barátaidnak a Tiszavölgy csodáit.
A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Ha kérdésed van írhatsz is: tiszavolgykalandtura@gmail.com

Bővebb info: www.tiszavolgy.hu