Egy finn bíróság úgy  döntött, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nem vonhatók felelősségre azért, ha egy felhasználó szerzői jogsértést követ el a rendszerükben.

 

A finn Anti-Piracy Centre beperelt egy nőt, aki egy szabad WLAN-hálózatot működtetett. A szervezet azzal vádolta meg, hogy lehetővé tette az emberek csatlakozását egy fájlcserélő platformhoz, ezzel gyakorlatilag elősegítette a szerzői jogsértések elkövetését és ezért 6000 eurót követelt tőle. A vádirat alapján 2010. július 14-én az illető tulajdonában lévő régi iskola udvarán egy nyári színház keretében egy társulat vendégeskedett és ő eközben mindenki számára szabadon hozzáférhetővé tette vezeték nélküli hálózatát. Az adott napon 100 ember tartózkodott a közelben, vagyis közülük bárki elkövethette a szerzői jogsértéseket.

Az ügyben eljáró finn bíróság nem találta megalapozottnak a beadványt, mivel az Anti-Piracy Centre képviselői egyáltalán nem tudták bizonyítani, hogy a szerzői jogsértéseket a nő követte el. A hálózatot üzemeltetőjét védő Turre Legal ügyvédi iroda is ezt emelte ki, külön hangsúlyozva, hogy a másik fél azt sem tudta bizonyítani, hogy a száz ember közül bárki szerzői jogsértést követett volna el.

A bíró emellett elutasította azt a keresetet is, ami arra irányult, hogy a nőt kötelezzék arra, hogy a jövőben ne történhessenek a hálózatán ilyen bűncselekmények. Ez az ügyvédek szerint komoly siker, mivel, ha ellenkező döntés esetén a bíróság könnyen precedenst teremthetett volna. Ugyan az ítélet még nem jogerős, azonban a jogvédők aligha fognak fellebbezni, mivel a testület nem csak a finn jogszabályokkal összhangban hozta meg a döntését, hanem megvizsgálta az európai joggyakorlatot és a különböző európai direktívákat is.

Az elmúlt napokban ez már a második ilyen jellegű határozat, hiszen nemrég egy New York-i bíró mondta ki, hogy az IP-cím alapján nem lehet száz százalékos biztonsággal azonosítani az internetezőket. S mivel egy WLAN-hotspothoz akár több százan is csatlakoznak, így nehéz megállapítani, hogy ki követte el a jogsértést. Tavaly nyáron Kínában a hatóságok teljesen más úton indultak el. Az ázsiai államban arra kényszerítik a nyilvános WLAN-hotspotok üzemeltetőit, hogy jegyezzék fel azt, kik és milyen célokra használják az internethozzáféréseket.