A megnyitón részt vett Rápoti- Fekete Mónika, a Mente Egyesület elnöke, aki tevékenyen részt vett a hétvége szervezésében. Mint mondta, nagy szükség van erre a rendezvényre Miskolcnak, az emberek átlényegülhetnek ezzel a szellemiséggel.
Az önkormányzat részéről Zsiga Marcell alpolgármester üdvözölte a megjelenteket, majd Kiss Gábor alpolgármester beszélt arról, hogy a város számára egy ilyen kulturális, hagyományőrző rendezvény. Különösen fontos Kriza Ákos polgármester számára is, aki ezért is vállalta el a fővédnökséget, sajnos hivatali kötelességei elszólították ezen a napon Miskolcról. Kiss Gábor arról is szólt, hogy maga is részt vette a Mente Egyesület tehetségkutató programján, és elmondható, hogy ez a hétvége nagyon szép folytatása. Hozzátette: nincs jövője annak az országnak, amely nem ápolja és adja tovább hagyományait.

 Részt vett a nyitóünnepségen Rostás László, Miskolc főépítésze is, aki elmondta, régi a kapcsolata a Barantával, a szó jelentése pedig a ragyogó pompás fényteremtő, amelyhez reméli méltóak lesznek a képviselői, és ehhez megfelelő helyszínt adhat Miskolc. Bíznak benne, hogy ez a világkupa csupán az első, de nem az utolsó a sorban-írja a minap.hu