Jön a tévéadó?

A három nagy hazai mobilszolgáltató  közös javaslatot dolgozott ki a várhatóan július 1-jétől bevezetésre kerülő telefonadóval kapcsolatban. A javaslat lényege, hogy szélesítsék az adófizetői kört, véleményük szerint a műsorterjesztőknek is kellene adót fizetniük, írja a nol.hu.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös javaslatban küldték meg a Nemzetgazdasági Minisztérium részére álláspontjukat a hétvégén az Országgyűlésnek benyújtott távközlési adóról szóló törvényjavaslatról.
A szolgáltatók álláspontja nem változott abban a tekintetben, hogy az adó nem szolgálja Magyarország érdekeit és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.
A versenysemlegesség elvének megfelelően a szolgáltatók a telefonadó esetében azonban indokoltnak tartanák, hogy a műsorterjesztők is vállaljanak részt a teherviselésben. A mobilcégek azt szeretnék, ha a kábeltévé- és műholdas szolgáltatást nyújtó szolgáltatók is fizetnének adót. Így szórtabban oszlana el az az adóösszeg, amit a kormány be kíván szedni a távközlési cégektől.
A szolgáltatók kalkulációja alapján percenként és üzenetenként 2 forint összegű adóteherrel a magánszemélyek előfizetését a Kormány által javasolt 700 forint helyett havonta legfeljebb 400, a vállalati előfizetők előfizetését 2500 forint helyett havonta legfeljebb 1400 forint adó terhelné. Javasolták azt is, hogy a külföldi roaming szolgáltatásra az új adó ne terjedjen ki.
Forrás: Portfolio.hu