Kifogyhatnak a pénzből a görög bankok, miután egyes híresztelések szerint az Európai Központi Bank felfüggesztette a finanszírozásukat – írja a Napi Gazdaság.

 

Mint azt már korábban mi is megírtuk, az elhúzódó görög politikai válság, vagyis a parlamentbe jutott pártok koalíció-képtelensége miatt gyengül a forint az utóbbi napokban az euróval szemben. Június 17-én új választásokat tartanak Görögországban, addig tart a bizonytalanság Görögországgal és az euróval szemben is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke korábban arról nyilatkozott, hogy erősen pártolja Görögország eurózóna-tagságát, a Reuters brit hírügynökség értesülései szerint azonban az európai jegybank több görög bank finanszírozását felfüggesztette. Azt pontosan nem tudni, hány darab pénzintézetről van szó, de az indok állítólag az, hogy az érintett bankok igen rosszul állnak feltőkésítésükkel. A pénz nélkül maradó bankok csak az athéni központi bank segítségében bízhatnak.

A görög ügyfelek könnyen megtapasztalhatják csütörtökön, milyen érzés az, amikor nem tudják kivenni pénzüket a bankokból – foglamaz az internetes lap.