Tisztelt Szerkesztőség! A ma elhangzott MSZP-s sajtótájékoztatóval kapcsolatosan felmerült kérdésekre a következő közleményt adja ki a Miskolc Holding Zrt. további felhasználás céljára.

Befektetések Miskolcon

Az elmúlt másfél év befektetés-szervezési tevékenységeinek köszönhetően a miskolci Mechatronikai Ipari Park megtelt. A Parkban több tízezer négyzetméter ipari létesítmény épül, közel 10 milliárd Ft összértékben. Középtávon ez által nagyjából 500 új munkahely keletkezik. A mindössze 4 hektárnyi szabadon maradt terület értékesítésére vonatkozóan jelenleg is aktív tárgyalásokat folytat a város és a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési irodája.

Az elmúlt időszakban további iparterületek előkészítése, közművesítése is szükségessé vált, az erre vonatkozó konkrét előkészítő tevékenységeket is megtette a Miskolc Holding, amely a várossal közösen, befektetés-szervezési tevékenység keretében az elmúlt másfél évben több mint 30 hazai és nemzetközi céggel folytatott és folytat tárgyalásokat.

Az intenzív befektetés-ösztönzési munka eredményeként nemzetközileg is növekvő érdeklődés tapasztalható Miskolc iránt. A Miskolcra már betelepült vállalatok közül többen is jelezték bővítési szándékukat, sőt vannak olyan nagyvállalatok, amelyek már bővítettek. Ennek egyik példája a Bosch autóipari konszern Miskolcon felavatott új gyártócsarnoka, amely az állam és az önkormányzat támogatásával 550 új munkahelyet létesített a megyeszékhelyen.

Mára a befektetés-szervezési tevékenység egyik prioritása lett a szolgáltató központok (ún. Shared-Service Centerek) létrehozása. Erre vonatkozóan a MIK Zrt-vel közösen a Miskolc Holding felmérte a potenciális irodaházakat, épületeket, melyek alkalmasak lehetnek egy-egy ilyen projekt számára.
A KONECRANES Miskolcra hozatala mellett komoly eredmény a Mechatronikai Ipari Parkba betelepült Gustav Wolf Miskolci Drótgyár Kft. és a gyár tulajdonosának azon döntése, hogy további kapacitásbővítést kívánnak megvalósítani.
Napi kapcsolatban áll mind a város, mind a Miskolc Holding Zrt. a dél-koreai HITA befektetés-szervező céggel, illetve a BOKIK kollégáival, továbbá egyéb magyarországi és nemzetközi közvetítő cégekkel és szervezetekkel, ingatlanfejlesztőkkel.

Ezzel ellensúlyozva azt a nehéz örökséget, amelyet Miskolcon a szocialisták hátrahagytak. A befektetés-szervezési tevékenység továbbra is folyamatos annak érdekében, hogy Miskolc minden befektetői fórumon, illetve egy nemzetközi befektetési térképen is egyértelműen, mindenkor jelen legyen.

Üdvözlettel:

Pásztor Imre