A címben minden igaz.  Nem arról van szó, hogy valamilyen jól működő hívószóval csábítjuk az olvasókat, aztán kiderül, hogy az ingyen tulajdonképpen olcsón, a percek alatt pedig valójában több nap. A most bemutatandó szolgáltatással akár profi, multifunkciós, modern weboldalt is létrehozhatunk.

 

Weboldal ingyen! Építsen honlapot mindennemű programozói tudás nélkül! Ehhez hasonló hirdetésekkel tele van az internet szinte a kezdetek óta. Igaz, mindegyik ilyen hangzatos címsor végén ott a csillag, és alatta valamilyen kisbetűs kitétel arról, hogy épp csak egy apró havi regisztrációs díjat kell fizetni, vagy félúton jövünk rá arra, hogy az ingyenes funkciókkal csak valamilyen alapszintű eredményig juthatunk el, a profi munkához már kell a bankkártya. Pedig létezik egy olyan szolgáltató, amely immár hat éve amolyan „csendes nyertesként” tényleg a fentieket kínálja – és még így is megél, nem is akárhogyan.

Minden szinten mindent ingyen

A Weebly tényleg azt adja, amit ígér: egyszerű, gyors, sokfunkciós weblapokat építhetünk egyszerű kattints-és-vidd módszerrel, és tényleg teljesen ingyen. Az oldalra egyszerűen regisztrálhatunk nevünk, e-mail címünk és egy választott jelszó megadásával, majd azonnal fejest ugorhatunk saját oldalunk elkészítésébe.

A kezelőfelület gyermekien egyszerű annak ellenére, hogy egyáltalán nem csak alapfunkciókat kapunk. A felső szerkesztősávban csoportosítva láthatjuk a látványterv létrehozására, az oldal elemeinek hozzáadására, az új aloldalak készítésére szolgáló menüpontokat, melyek alatt grafikus elemekkel megtámogatott, jól átlátható almenükben találunk meg minden apró részletet.

Több tucatnyi előre elkészített sablon alapján kezdhetünk dolgozni, ráadásul minden sablont a legutolsó eleméig személyre is szabhatunk, beleértve a hagyományostól eltérő betűtípusok használatát, vagy az egyénileg hozzáadott fejlécképeket (amelyeket akár a szerkesztőben effektezhetünk és szöveget is illeszthetünk rájuk). Ez ráadásul még csak a kezdet, az oldalra gyakorlatilag csak azt nem tehetjük rá, amit nem akarunk.

Az alapnak számító szövegek és képek mellett pár kattintással beágyazhatunk videókat és egyéb multimédiás tartalmakat, Google térképet, Flash elemeket, formokat. A profi felhasználók számára a Google AdSense hirdetések beillesztése is gyerekjáték, de akár webshopot is létrehozhatunk, a Weebly a termékek létrehozására, kategorizálására és elhelyezésére is beépített szerkesztőt kínál. Aki pedig az alapokig szeretné személyre szabni a weboldalt, még mindig hozzáadhat saját html kódrészleteket.

Külön aloldalon hozhatunk létre blogot, amelynek frissítése pontosan olyan egyszerű, mint bármilyen nyilvános blogszolgáltatónál – a bejegyzésekben ráadásul szintén elérhető a beszúrható extrák legtöbbje. A kezelés egyszerűségét szemléltetendő, megnéztük, milyen oldalt hozhatunk össze szigorúan 10 percen belül: az eredményt ezen a hivatkozáson lehet megtekinteni, a mostani állapotot 9 és fél perc alatt értük el, beleértve a szövegek megírását és a random képkeresést is.

Az ingyenesség jó üzlet

A 2006-ban indított Weebly az ingyenes gyakorlat ellenére (vagy tán épp ezért) már 2009-re elérte, hogy nyereséget termeljen, az alapító-vezérigazgató David Rusenko pedig egy nemrég készített interjúban akár a néhány éven belüli tőzsdei megjelenést sem tartotta kizártnak.

Hogy honnan jön a pénz? Kizárólag abból a néhány dollárból, amit az alsó (egyébként kifejezetten kicsi és diszkrét) reklámszöveg eltüntetéséért, vagy az oldalra feltölthető elemekhez szükséges saját tárhelyért kérnek. A felhasználók pedig fizetnek, annak ellenére, hogy a Weeblyn létrehozott oldalak akár nulla forintos befektetéssel is professzionálisan létrehozhatók és karbantarthatók. Weeblys tárhely nélkül is meg lehet lenni, ha a nagyobb méretű oldalelemeket valamilyen szintén ingyenes tárhelyszolgáltatónál helyezzük el, a weblap címét szintén ingyenesen irányíthatjuk át meglévő domainünkre, így bárminemű fizetés nélkül elérhetünk egy olyan állapotot, ahol csak az alsó pár szavas szöveg jelzi az ingyenességet.

Rusenko szerint azonban a jól használható felület, és az összes ingyenes funkció miatt elégedett felhasználók (akik 11 millió weboldalt hoztak már létre a Weeblyn, összesen 75 millió havi egyedi látogatót bevonzva) nagy része gond nélkül kifizeti a havi 3-5 dolláros összeget az ingyenességet jelző megjegyzés törléséért, vagy azért az extra szolgáltatásért, hogy a Weebly intézze a saját domainnév beregisztrálását. A szolgáltatás ráadásul folyamatosan újabb funkciókkal bővül, szintén ingyenesen: legújabb fejlesztésükkel az elkészült weboldalaknak automatikusan elkészül a mobilra optimalizált változata is.

Honlap: www.weebly.com