Máról holnapra tűnnek el évek óta a keresési listák elején szereplő lapok a Google-ról, mások meg előrekerülnek. Változik az algoritmus.

 

A Google féltve őrzött, senkinek meg nem mutatott keresési algoritmusa leginkább Columbo hadnagy mitikus feleségéhez hasonlítható: mindenki tudja, hogy van neki, de még senki sem látta. A sokak szerint egyáltalán nem bonyolult, mások vélekedése alapján rendkívül összetett algoritmus súlyos pénzekbe kerülő ítéletet mond a honlapok fölött.

Messze nem mindegy ugyanis, hogy az első keresési oldalról továbblapozni többnyire rest felhasználók az első, a második, vagy a sokadik oldalon találnak meg egy terméket, szolgáltatást vagy éppen egy hírt. Eddig az úgynevezett kereső optimalizálás, a SEO (egész kis szakma fejlődött ki erre) során a honlapépítők egészen jó helyezéseket értek el azzal, hogy más portálok százain, ezrein (tízezrein) linkek sokaságát helyeztették el, amelyek a honlapjuk nyitó oldalára mutattak. Létrejöttek linkfarmok, amelyeken minimális vagy semennyi saját tartalommal elhelyezhették a linkeket, s a Google máris egészen tetszetős helyen hozta a site-ot.

Úgy tűnik, ennek a világnak befellegzett. A hírek szerint nem csak szótöredékekre tud már egzotikus nyelvünkben vizsgálódni a keresőóriás, hanem sikerült a tartalmat helyezni a keresési szempontrendszer tetejére. Ezenkívül a sokat emlegetett mélylinkeket messze előnyben részesíti a honlapok nyitó oldalára mutató link helyett. Vagyis: a hirado.hu-nál sokkal értékesebb lesz (lett?) a hirado.hu/reszkessetek honlapgazdák változik a google rangsorolása; többet ér az általános linknél a konkrét információra mutató mélylink. És minél több eredeti tartalom, minél több mélylink, annál értékesebb a Google szemében az oldal, és sorolódik általa a keresési lista elejére.

Felvetődhetnek a módszer eredményességével – hogy ne mondjuk: igazságosságával – kapcsolatban kisebb kételyek. Miért kap majd rossz helyezést a fűnyírókat árusító portál, amelyen csak fűnyírók vannak, s ráadásul nem jelenik meg naponta rajta több új cikk erről a hasznos eszközről. Ember legyen a talpán, aki naponta új dolgozatot tud kalapálni egy fűnyíróról.

De azért vannak a SEO-szakemberek, hogy ügyesen megkerüljék a problémát: biztosan lesz néhány ötletük. Pillanatnyilag azonban a rabló-pandúr játékban a pandúrnak áll a zászló.