Jobbik: Borsodban újra 75 szervezete lesz a pártnak

 A Jobbik országos elnökségének tervei  szerint negyedéven belül újra 75 szervezete lesz a pártnak Borsod-Abaúj-Zemplénben – közölte a Jobbik pártigazgatója kedden az MTI-vel.

Szabó Gábor azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a párt országos elnöksége a napokban tizenegy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alapszervezetének feloszlatásáról döntött, öt másik alapszervezet működését pedig felfüggesztette annak érdekében, hogy a „megyei szervezetén belüli viszálykodás végére pontot tegyen”.
A pártigazgató közlése szerint fél év múlva a legtöbb olyan településen újra megalakulhat a párt helyi szervezete, ahol most megszűnt. „Minden fejlődő pártnak tudnia kell megtisztulni – ez történik most a Jobbikban -, ha erre nem képes, akkor könnyen az MSZP vagy a Fidesz sorsára juthat: hiteltelenné válik” – írta Szabó Gábor.
A Jobbik országos elnöksége a pártigazgató javaslatára, az alapszabály adta jogkörénél fogva oszlatta fel a párt alsózsolcai, bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ongai, ózdi, putnoki, sajóbábonyi, szikszói és edelényi szervezetét, valamint a további kivizsgálásig felfüggesztette a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói szervezet működését. Ezen túl az ügyvezető megyei elnökség két tagját, Kovács Árpádot és Vincze Tamást, illetve az ózdi és a kazincbarcikai választókerület szervezőit is azonnali hatállyal visszahívta pozíciójából.
Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület „így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból.” A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt.
Ezt követően a Jobbik országos elnöksége és frakciója április 25-én úgy döntött, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot, akit végül a pártból is kizártak. A képviselő az MTI-nek kedden azt nyilatkozta, hogy nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát, hanem függetlenként folytatja munkáját. A volt megyei elnök ezután Miskolcon azt jelentette be, hogy Szent László elnevezéssel új mozgalmat indít, amely pártoktól független lesz, annak támogatását pedig több civil szervezet is jelezte.