Kolozsváron hoz létre új  gépjárműipari gyárat a Bosch-csoport, az egységbe a magyarországi tevékenység egy része is átkerül. A lépés nem érinti az itthoni dolgozói létszámot.

 

Hatvanból Kolozsvárra telepíti a kevésbé összetett vezérlőegységek gyártását, illetve az ehhez szükséges felszereléseket a Bosch-csoport, amely a romániai városban hozza létre új, gépjárműipari elektronikus vezérlőegységeket gyártó és fejlesztő üzemét. A vezérlőegységeket világszerte az összes Bosch gépjármű-elektronikai üzemben gyártják, a kolozsvári üzem létrehozásával bővül a kapacitás, így lehetőség nyílik a hatvani gyártás komplexitásának és portfóliójának csökkentésére – mondta a Napi Gazdaságnak Ficzere Ferenc, regionális kommunikációs igazgató.

A vezérlőegységek iránti kereslet Európában nagyobb mértékben nő, mint amennyit a mostani gyártási kapacitás elbír – ezt a hiányt hivatott pótolni a romániai üzem. A lépés nyomán Hatvanban lesz kapacitás új, komplex, technikailag kifinomultabb termékek (például radarellenőrző egységek és hibrid hajtású vezérlőegységek) gyártására, illetve lehetővé válik a meglévő termékcsoportok növekedése is. A lépés nem érinti a Bosch magyarországi dolgozói létszámát – tette hozzá Ficzere.
Románia EU-tagországként versenyképes áron kínál gyártási lehetőségeket, emellett a kedvező infrastruktúra és logisztikai viszonyok, illetve a magasan képzett munkaerő is az ország mellett szólt. A fejlesztés iránti kereslet növekedés Közép- és Kelet-Európában már meghaladja a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának kapacitását, a társaság ezért egy kiegészítő fejlesztési központot is létrehoz Kolozsváron – ez szervezetileg a budapesti egységhez tartozik majd.
A tervek szerint a romániai gyár építésének első szakasza 2013 végéig tart majd, 77 millió euró befektetéssel. Az építkezés várhatóan 2012 második negyedévében, a gyártás pedig a 2013 közepén indulhat el, 2013 végére már 340 főt foglalkoztathat a mintegy 38 ezer négyzetméteres gyár, amely a következő évben – az eredmények alapján – tovább bővülhet.