92 éves háborús veterán a világ legidősebb filmkalóza

Hyman Strachman az elmúlt években több mint 300 000 illegális filmmásolatot készített és juttatott el az a háborús övezetekben szolgáló amerikai katonáknak.

 

A lengyel bevándorlók gyermekeként született 92 éves második világháborús veterán egyedül dolgozott és a DVD-másolás minden költségét maga fedezte. Figyelembe véve, hogy összesen több mint 300 000 kópiát készített, már csak a beszerzett üres DVD-lemezek, illetve a csomagok feladásának költsége sem volt elhanyagolható. A férfit az amerikai katonák gyakran csak Big Hy néven emlegetik.

A Strachman által készített illegális filmmásolatokból egyaránt kaptak az Irakban és az Afganisztánban szolgáló katonák. Az eredeti diszkeket sosem a DVD-tékákból szerezte be vagy a fájlcserélő hálózatokból töltötte le, hanem az ismerőseitől vásárolta meg és a másolási folyamatot tökélyre fejlesztette. Ennek köszönhetően idén februárban 1100 kópiát tudott készíteni és elküldeni a háborús övezetekben vezényelt katonáknak.

A The New York Times által megszólaltatott idős férfi hangsúlyozta, hogy magának sosem készített másolatokat és minden filmet elpusztított azután, hogy egy bizonyos számú másolatot sikerült legyártania. Howard Gantman, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek annak, hogy sikerült hozzájárulni a fegyveres erők tagjainak szórakoztatásához.

Big Hy a világ legaktívabb és legidősebb filmkalózának mondhatja magát, volt olyan időszak, amikor hetente 60 órán át másolta a különböző műveket. Tevékenysége kezdetén még a PC-je segítségével csinált kópiákat az alkotásokról, később azonban már vásárolt magának egy profi berendezést, amely képes volt egyszerre akár 7 másolatot is készíteni. A készülék 400 dollárba került. A tevékenységéért sosem kért vagy fogadott el pénzt a katonáktól és végig tisztában volt azzal, hogy nem törvényes, amit tesz, felelősségre vonástól mégsem kell tartania.