Újautó-szaggal kínálja használt autóit a spanyol Ford

A Ford spanyol használtautó -kereskedelmi ága három parfümőrrel elkészíttette az újautó-szagú illatosítót.

 

Egy szétrohadt szedvics bűze sokkal kellemetlenebb, de kevésbé mérgező, mint a műanyagokból kipárolgó segédanyagok kívánatos, de káros illata
Az újautó-vásárlás mellett az egyik legerősebb érv a termék érintetlensége, a tudat, hogy a gyári összeszerelés óta még nem koptak az alkatrészek, nem nyúzták, és így nem okoztak felderíthetetlen károsodást ismeretlenek a megvásárolni kívánt autón. Van azonban egy másik tényező is, amiért alapvetően elég nevetségesen hangzik kifizetni az újautó-felárat, de mivel egyik legérzékenyebb és tudatosan legkevésbé használt érzékszervünkről van szó, úgy vezet meg, hogy észre se vesszük, csak megyünk az orrunk után.
Igen, az újautó-szagra gondolunk, ami lényegileg nem tesz hozzá az autó értékéhez, mégis rettentő fontos szerepet játszik a döntés meghozatalában. Mivel új autónál adott az érintetlenség illata, különösen használt autó választásánál lehet jelentősége annak, hogy az autóban korábban dohányoztak-e, rohasztottak-e szendvicset az ülései alatt, vagy épp gondosan ügyeltek eredeti állapotára, s rendszeres takarítással, illetve illatosítással megpróbálták-e fenntartani az összeszereléskori makulátlanságot. A büdös autót nehezebb eladni, míg az újautó-szag azt sugallja, hogy erre a kocsira vigyáztak, és amilyen szép kívülről, illetve utasteréből vizslatva, biztos annyira óvták állagát műszakilag is. Ez persze nem feltétlenül igaz minden esetben, de azért tudat alatt mindenkire hat a tiszta udvar, rendes ház alapvetés.
De mi is okozza az orrunknak oly kedves újautó-szagot? Természetesen a belsejében található burkolatok, a plasztik, a kárpit, a bőr szagát érezzük, amelyeknek belélegzése viszont nem biztos, hogy minden esetben hasznos az egészségünkre nézve. Az összeszerelésnél a már említett anyagokon kívül sokféle ragasztót, tömítőanyagot is használnak, ezek egy része pedig nem feltétlenül köt meg teljesen, mire az autó új gazdájához kerül. Sokszor mérgező, illékony szerves vegyületek formájában egy ideig még párolognak a szerkezetekből, mi pedig élvezettel szívjuk be szagukat, amikor inkább menekülnünk kellene előlük − sok autónál egyébként tényleg inkább orrfacsaró szagokról, mint kellemes illatokról beszélhetünk.