Egészben találtak egy tízezer éves mamutot

A jégfalba fagyott, viszonylagos  épségben fennmaradt állat maradványainak vizsgálatát most fejezték be orosz és amerikai tudósok.

 

Bár a radiokarbonos vizsgálatok eredményeire még várni kell, a tudósok meggyőződése szerint a Jukának elnevezett fiatal gyapjas mamut legalább tízezer éve pusztult el. A fogazat és az agyarak alapján halálakor az állat két és fél éves lehetett. A tetem vizsgálata fényt derített arra is, hogy a mamutot rövid, de küzdelmes élete során a barlangi oroszlán és az ember is megtámadta.

 

Daniel Fisher, a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának igazgatója az állat irháján „bizarr sérülések” sokaságát fedezte fel, beleértve a koponyától a hát közepéig tartó hosszú, egyenes vágást. „A jelek szerint a barlangi oroszlán(ok) által üldözött Juka elesett, és eltört a lába, ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek a mamuttal.”

A mamut koponyáját, gerincét, bordáit és medencéjét ugyanis eltávolították, ami azt jelenti, hogy „leginkább a mamut hája és a nagy csontok érdekelték a vadászokat”. A koponyát és medencét a közelben fedezték fel, a gerinc jelentős része és a bordák háromnegyede azonban hiányzik. A vadászok elvitték a belső szerveket, kikanyarítottak néhány jókora darabot a combokból, ugyanakkor érintetlen a lábszár és a törzs izomzata. A mamut feltárásáról készült videó a BBC honlapján megtekinthető.

Ami megmaradt Jukából, azt a közelben rejtették el a vadászok, akik soha nem tértek vissza a zsákmány többi részéért.

 

„Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai” – hangsúlyozta Fisher.

A lelet érdekessége emellett a gyapjas mamut szőrzete, amely Juka esetében vörösesszőke. 2006-ban vetették fel a tudósok DNS-vizsgálatok alapján, hogy a mamutok szőrzete a feltételezettnél világosabb lehetett, de Juka szolgáltatta az első bizonyítékot az elmélet alátámasztására.

Forrás: Discovery News/MTI/BBC/Hír24