A borsodi Sajókazán feljelentés született,  mert állítólag túl sokan vallották magukat buddhistának. A népszámlálás önbevalláson alapul, a kérdőíveket semmiképpen sem semmisítik meg. A KSH ugyanakkor szerződét bontott azzal a sajókazai felülvizsgálóval, aki elvileg nem segédkezhet a kérdőívek kitöltésében.

 A vallási hovatartozás megvallása a népszámláláskor szenzitív, különösen ézékeny és védett adatnak minősül. A borsodi Sajókazán azonban – ahol a buddhista Dzsáj Bhím közösség iskolát tart fenn hátrányos helyzetű, főként roma gyerekeknek –, akadtak olyanok, akik gyanúsnak találták, hogy állítólag mintegy háromszázan buddhistának vallották magukat.

Az egyik kérdezőbiztos szerint a kérdőív internetes kitöltésekor a buddhista közösség aktivistái jogsértően befolyásolták a helybéli romákat. A kérdezőbiztos a jegyzőhöz, a jegyző a rendőrséghez fordult, a rendőrség nyomozni kezdett. Orsós János, a közösség vezetője visszautasította a vádakat, és a KSH-nak írt levelében az iránt is érdeklődött, egyáltalán hogyan kerülhetnek különösen védett adatok kívülállók birtokába?! (Hab a tortán, hogy a kérdőívek feldolgozása még el sem kezdődött.)

A KSH hangsúlyozta: a hivatal számára nem állapítható meg, hogy a jegyző milyen forrásra hivatkozik. Annyi biztos, hogy a KSH-tól senki nem adott ki ilyen adatokat.

 

A sajókazai ügy azon a tájékoztatón is szóba került, amelyet a statisztikai hivatal kedden tartott a népszámlálás úgynevezett előzetes adataival kapcsolatban. (Ezekben még nem szerepelnek a vallási eredmények.) A Hír TV munkatársa szerette volna megtudni, hogy megsemmisítik-e a sajókazai buddhisták kérdőíveit.

A válasz: nem. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a népszámlálás önbevalláson alapul, még a bemondott iskolai végzettség valódiságát sem vizsgálja senki, nemhogy a vallási hovatartozást.

Az elnökhelyettes szerint Sajókazán valószínűleg „több szerencsétlen körülmény találkozásáról”, továbbá a „mindenütt meglévő helyi konfliktusok kiéleződéséről” lehet szó. A KSH sem perben, sem haragban nem áll sem a sajókazai települési, sem a cigány kisebbségi önkormányzattal, sem az iskolát fenntartó buddhista közösséggel.

Virágh Eszter szóvivő a Népszabadságnak nyilatkozva arra a körülményre hívta fel a figyelmet, hogy a feljelentés elsősorban nem a kapott eredmény (a buddhisták feltételezett magas száma), hanem a kérdőív kitöltésének módja (illetéktelen befolyásolás) miatt született.

A KSH ugyanakkor megszüntette a munkaszerződést azzal a sajókazai felülvizsgálóval, akinek az a feladata, hogy ellenőrizze és esetén segítse a számlálóbiztosok munkáját. A felülvizsgáló – mondta a szóvivő – az ívek kitöltésében nem segédkezhet. A KSH információi szerint elképzelhető, hogy Sajókazán mégis ez történt.

A szóvivő az adatvédelmi szabályok miatt az érintett felülvizsgáló kilétét nem hozta nyilvánosságra. Arra a kérdésünkre, hogy a sajtóhírek megfelelnek-e a valóságnak, és az illető tagja-e a sajókazai buddhista közösségnek, Virágh Eszter kijelentette: az ügy szempontjából ennek nincs jelentősége, a KSH-t ez nem befolyásolta a szerződés felbontásakor.

www.nol.hu