A francia elitegység, a RAID fél órás ostrom után lelőtte Mohamed Merahot , aki az elmúlt két hét folyamán három különböző akcióban összesen hét embert gyilkolt meg. A férfival déli 12 óra körül végeztek egy fejlövéssel, amikor menekülni próbált. Nicolas Sarkozy elnök elmondta, bár élve akarták elfogni az ámokfutót, nem járt sikerrel az erre irányuló kísérlet. Egy az al-Kaidához közel álló szervezet vállalta a Toulouse-i merényletet.

 

Több mint harminc órán keresztül tartott a dráma Toulouse keleti negyedében, ahol az algériai gyökerekkel rendelkező, de francia állampolgárságú Merah elbarikádozta magát. Az elitegység pszichikailag próbált nyomást gyakorolni a férfira, aki szerdán ugyan még azt állította, hajlandó megadni magát, később azonban azt közölte, fegyverrel a kezében akar meghalni. „Ha meghalok, úgyis a Paradicsomba kerülök. Ha ti haltok meg, az a ti bajotok” – mondta az elitalakulat tagjainak.

Estétől hatalmas robbanásokat lehetett hallani a ház környékéről. Tudósítók reggel hét óráig mintegy húsz robbanás zaját vélték felfedezni. A Raid egységei meg akarták félemlíteni a férfit, s így akarták rákényszeríteni arra, adja meg magát. A merénylővel szerda éjjel fél 12-ig álltak kapcsolatban, ettől fogva azonban nem adott életjelet magáról. Infrakamerákkal megállapították, hogy végig egy helyben volt, így reggelre már az sem látszott biztosnak, egyáltalán életben van-e. A hőérzékelő kamerák nem segítettek, ezek ugyanis „nem látnak át” a falon.

Az elitegység 11 óra után hatolt be a házba. Tagjai lassan, helységről helységre haladtak. Minden szobát kamerákkal vizsgáltak át. Ezt követően tört ki a mintegy öt percig tartó tűzharc a merénylő és az elitalakulat között. Akkora ellenállást tanúsított a fürdőszobában rejtőzködő Merah, hogy a Raid egyes jól képzett tagjai arról számoltak be a bevetés után: ilyen tűzpárbajt még filmen se láttak. A férfi golyóálló mellényt viselt jellegzetes, elsősorban Marokkóban ismert muzulmán kötényszerű ruhája, dzsellabája alatt. Az ámokfutó több tucatnyiszor tüzelt rájuk. Amikor látta, esélye sincs a túlerővel szemben, kiugrott az erkélyen. Ekkor érhette a fejlövés. Holtan találtak rá a földön. A bevetés során öt katona megsérült.

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök az akciót követően televíziós beszédében gratulált az elitegység tagjainak. „Ezekben a pillanatokban is a meggyilkoltakra és a sebesültekre gondolunk” – jelentette ki. Mint mondta, az akcióra azért is szükség volt, mert túl magas volt az áldozatok száma. Hozzátette, Franciaország egységesen lépett fel. Mint mondta, tovább nyomoznak Merah ügyében, s azt próbálják megállapítani, voltak-e segítői. Elismeréssel szólt a Raid fellépéséről Francois Hollande szocialista elnökjelölt is.

Egyelőre nem tudni, a férfi felsőbb utasításra követte-e el a gyilkosságokat. Közvetlen bizonyíték nincs erre. Az Al-Quaida au Maghreb islamique (AQMI) nevű észak-afrikai terrorszervezet mindenesetre közleményben vállalta férfi által elkövetett akciókat. Ám távolról sem biztos, hogy Merah kapcsolatban is állt a szervezettel. Az sem tekinthető perdöntő bizonyítéknak, hogy Francois Molins vizsgálóbíró közlése szerint Merah azt állította: az al-Kaida nevében cselekszik.
Akadtak kételkedő hangok is az elitalakulat tegnapi fellépése kapcsán.

www.nepszava.hu