Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár és Wáberer György elnök-vezérigazgató megállapodása alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 240, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 120 új munkahelyet hoz létre a Waberer’s International Zrt. szállítmányozási cég.

 A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a program lényege, hogy a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjai által a Waberer’s szakembereivel közösen kiválasztott álláskeresők – központi forrásból finanszírozott – hivatásos nemzetközi gépjárművezető-képzésben részesülnek.

Az európai közúti fuvarozási piacon májusban jelennek meg az első borsodi és szabolcsi kamionsofőrök, akik eleinte a Waberer’s tapasztalt pilótáinak felügyeletével, majd később önállóan vezetik a legmodernebb, 24 tonnás, Euro5-ös, környezetbarát hajtóművekkel szerelt nehézgépjárműveket.

A közlemény emlékeztet, hogy Magyarország egyik legkomolyabb problémája az alacsony foglalkoztatottság. Míg a gazdaságilag aktív rétegek több szegmensében a foglalkoztatottság szintje az uniós átlag közelében mozog, van néhány jól azonosítható gócpont, amely lényegesen elmarad az unió átlagától. Ilyen az 50 felettiek, a pályakezdők, a képzetlenek vagy a kisgyermeket nevelő fiatal nők csoportja. Emellett hatalmasak az országban a területi különbségek is.

A kormány érzékelve a problémát, ezeket a térségeket, és ezeket a társadalmi csoportokat célozva igyekszik különböző, jól célzott foglalkoztatási programokkal beavatkozni – áll a közleményben.

Wáberer György, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója a Vásárosnaményban tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a hivatásos nemzetközi gépjárművezető-képzés a következő hetekben indul, a tanfolyamot elvégzetteknek pedig sofőrként munkalehetőséget biztosít a társaság. A Waberers’s International Zrt. Magyarország és Kelet-Közép-Európa piacvezető logisztikai szolgáltatója; a társaság 2.500 kamionnal rendelkezik, munkavállalójának létszáma pedig eléri a négyezret.

Magyarországon jelenleg nincsen megoldva a kamionsofőr-utánpótlás képzés, ezért ez a kezdeményezés nagy előrelépésnek számít – mondta el a tájékoztatón Wáberer György. A cégvezető közlése szerint az árufuvarozásban és a közösségi közúti közlekedésben dolgozó hivatásos gépjárművezetők a foglalkoztatottak mindössze 3,5 százalékát teszik ki, azonban az őket alkalmazó vállalkozások a GDP 6 százalékát állítják elő.

A kormányzatnak is jó ebbe beruházni – mutatott rá a Wáberer György -, hiszen az ágazat a GDP növekedéshez megfelelően hozzá tud járulni. Az elmúlt időszakban több, a fuvarozási piac versenyképességét elősegítő intézkedés lépett életbe a kormánynak köszönhetően, amely bevezette a kereskedelmi gázolaj fogalmát – így a jövedéki adó egy részét vissza tudják igényelni az ezzel foglalkozó fuvarozó cégek -, emellett lehetőség nyílt a külföldi napidíj adómentes részének emelésére is – emlékeztetett a Waberer’s elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: részben ezeknek is köszönhető, hogy a válság ideje alatt a nemzetközi fuvarozási üzletág szinten maradt, illetve az elmúlt évben pedig már növekedni tudott Magyarországon.