Egy brit lap feltörte  a szíriai elnöki házaspár személyes emailfiókját. Több mint 3000 privát levélhez jutottak hozzá, amelyekből kiderül, hogy Basár el-Asszad és felesége a véres felkelés alatt is folytatták a fényűző életüket. Nem számolnak azzal sem, hogy hatalmuk véget érhet, bár a kuvaiti emír lánya menedéket ajánlott nekik, ha száműzetésbe kényszerülnek. Ma van egy éve, hogy a kormányellenes tüntetések elkezdődtek Szíriában.

A brit Guardain szerkesztői Asszad elnök környezetéből szerezték meg a titkos jelszót, és így hozzájutottak a szíriai elnöki házaspár teljes postafiókjához. A levelekből kiderült, hogy Asszad brit származású felesége több ezer dollárért rendelt interneten luxuscikkeket Londonból, Párizsból pedig ékszereket. A levelezés alapján Irán folyamatosan tanácsokkal látja el a szíriai vezetést, hogyan lépjenek fel a tüntetők ellen.

Damaszkuszban a kormányhű erők nagygyűléssel tiltakoztak az egy éve kezdődött felkelés ellen. A szíriai fővárosban tavaly március 15-én vonult utcára néhány tucat tüntető, majd a demonstrációk más városokra is átterjedtek.

A lázadás központja Homsz városa lett, ahol ellenzéki aktivisták szintén megemlékeztek az évfordulóról.

„Ez a szó igazi értelmében egy forradalom az elnyomás, zsarnokság és korrupció ellen. Nem adjuk fel, amíg el nem űzzük a diktátort” – mondta az interneten is közvetített üzenetében a homszi Homszi.

A kezdetben fegyvertelen tüntetőkhöz az elmúlt hónapokban előbb több ezer, majd mára mintegy harmincezer fősre hadsereg csatlakozott. A Szabad Szíria Hadsereg a kormányerőktől dezertált katonákból és külföldi iszlamista önkéntesekből áll.

A fegyveres ellenállás miatt súlyosbodtak a harcok több városban és ennek a civil lakosság a legfőbb szenvedő alanya. Az Asszad-rezsim hatóságai az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint rendszeresen megverik és megkínozzák a sérült tüntetőket. A szíriai polgárháborúnak egy év alatt több mint 7000 áldozata volt, nagy többségében civilek.

atv.hu