A magyar kormányt érő külföldi kritikák okairól vitatkozott két amerikai magyar értelmiségi, Deák István, a Columbia Egyetem nyugalmazott történészprofesszora, illetve Lipták Béla, a Yale Egyetemen vendégprofesszora.

 

Deák nehezményezte, hogy Lipták arról írt a washingtoni Johns Hopkins Egyetem elnökének, hogy az általa vezetett intézményben létezik egy, az MSZP-vel együttműködő csoport. Szerinte a csoportosulás „kísérletet tesz a szabadon megválasztott kormány megdöntésére” Magyarországon, ami árthat az egyetem jó hírnevének.

Lipták a részvevők között nevezte meg Simonyi András korábbi washingtoni nagykövetet, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököt, és Charles Gati professzort. Deák szerint Lipták arról írt, hogy a csoport tagjai megkeresték Hillary Clinton amerikai külügyminiszter beszédíróját és Philip Gordon helyettes államtitkárt. Állítólag ennek hatására bírálta a magyar kormányt Hillary Clinton.

Clinton még tavaly év végén írt levelet Orbánnak. A külügyminiszter többek között azt írta, hogy az Egyesült Államok kormányát aggasztja az új bírósági szabályozás, az egyházügyi törvény és a médiatörvény.

Deák szerint Lipták a „levelező hadjáratával túllépte az emigránsok között évtizedek óta dívó íratlan játékszabályokat.” Közölte: Gatival és Simonyival ellentétben Bajnai nem alkalmazottja az egyetemnek, hanem évente két előadást tart az EU-ról Washingtonban.

Lipták Béla válaszában azt írta: a Johns Hopkins Egyetem munkájához nem ért, „de Bajnai Gordon és társai nyilatkozatait, írásait ismeri. Minderről többet fogunk tudni, ha az egyetem kivizsgálja a történteket, írta. Hozzátette: korábban javasolta Gatinak, hogy hozzunk létre egy kerekasztal-beszélgetést, és kérjék fel a kongresszus illetékes bizottságát, ne avatkozzanak be a magyar belpolitikába. Lipták szerint Gati nem válaszolt a levelére.