A sajátos talajviszonyok miatt az Avason szinte folyamatos veszélyt és gondot jelentenek az omlások, partfalcsúszások, mozgások. A Miskolci Polgármesteri Hivatal 2011. május végén munkacsoportot hozott létre, hogy felmérjék az Avas talajviszonyait és pontos terveket készíthessenek a megelőzésre, a problémák kezelésére, illetve a visszatérő kiadások csökkentése érdekében. Pfliegler Péter, Miskolc város alpolgármestere a mai helyszíni bejáráson és azt követő sajtótájékoztatón elmondta: Szakemberek, civilek együttműködésével, együttgondolkodásával a városvezetés célja az avasi domboldal megmentése és az, hogy újra látogatható, élettel teli legyen. Mindezek megvalósítása nagyon sokba kerül, és egy nagyon hosszú folyamatról, munkáról van szó. Tavaly májusban megalakított munkacsoport tagjai: avasi pincetulajdonosok, civilek, szakemberek, önkormányzati szakemberek, magánemberek, a Városfejlesztési Kft. és mától az Ökológia Intézet is. A munkák megkezdésének elengedhetetlen feltétele a földtani kutatások , geológiai, geofizikai felmérések elvégzése. A Miskolci- és Debreceni Egyetem kutatócsoportja számos földtani vizsgálatot készítettek és próbafúrásokat végeztek. Így derült ki, hogy van olyan terület az avasi domboldalon, ahol 18 méter magas mesterséges feltöltésekre épültek az utcák, épp ezért fordulhat elő földcsuszamlás.
A felmérések után kezdődött meg ma reggel a szakemberek által kijelölt 95 db elkorhadt, elöregedett, tájidegen fa kivágása, ritkítása.
Rostás László főépítész a „jó gazda, jó kertész szemléletével” beszélt az Avasról. A főépítész elmondta, a munkafolyamat megkezdésekor sokrétű problémával találkozott. Az előkészítés megkezdődött, ezt követi majd az állapotfelmérés, állagmegóvás, tervezés és a megvalósítás. A beruházás 1 milliárdos nagyságrendű, melyet csak pályázati pénzek segítségével tudunk megvalósítani. A közmű jelenti talán a legnagyobb problémát, ugyanis a közművezetés nincs megfelelően kiépítve. A hegy megfogása a jó építési alap megteremtése.
Pfliegler Péter alpolgármester beszélt a 2012. évben megvalósítani kívánt feladatokról is. Mindenekelőtt anyagvizsgálatok, további fúrások szükségesek, a felszíni vizek elvezetésének térképét is el szeretnék készíteni még az idén.
A feladat nagyon összetett. A Miskolci Önkormányzatnak azonban a pincetulajdonosok képviselőivel, beruházó cégekkel és két egyetemi kutatócsoport részvételével olyan operatív munkaközösséget sikerült létrehozni, amelynek tagjai önkéntesen és öntevékenyen is saját ügyüknek tekintik az Avas-Észak mielőbbi megnyugtató rendbetételét. A pincesor sűrű beépítését számos káreset, pincebeomlás, suvadás jellemezte, jellemezi napjainkban is. Több helyen problémát okozhatnak az ismeretlen eredetű pincék, üregek, melyek csupán egy-egy tömegmozgásos folyamatnál kerülnek a felszínre. A miskolci képviselőtestület legutóbbi ülésén elfogadta a 2012-es költségvetést, amelyben 90 millió forintot különítettek el az avasi domboldal rendbetételére.