Gyurcsány Ferenc: a DK a parlamenti bejutás küszöbén áll

 Három hónappal  a Demokratikus Koalíció (DK) megalakulása után egyes felmérések szerint a párt a parlamentbe való bejutás küszöbén áll – mondta Gyurcsány Ferenc szerdán miskolci sajtótájékoztatóján.
A DK elnöke úgy fogalmazott: van olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy egy százalékon áll a párt, és van olyan, amely szerint ha ma lennének a választások, bejutna a parlamentbe.
Az elmúlt húsz évben egy nulláról induló új párt „nem tudta magát felépíteni úgy, ahogy mi most” – mondta a volt szocialista miniszterelnök, hozzátéve: a DK szervezetei már több mint nyolcvan választókerületben megalakultak.
A végcél az, hogy stabil középpárt legyen 2014-ben a Demokratikus Koalíció – mondta Gyurcsány Ferenc, aki hétfő óta Miskolc avasi városrészében egy panellakásban „lakott”, egy ott élő család meghívására.
A család azért kereste meg a volt miniszterelnököt, hogy személyesen győződjön meg arról, milyen egy ilyen környezetben élni.
A negyvenezer lakosú avasi városrész csaknem másfélszáz lakását sokan a Fészekrakó program révén vették meg. Az ügyészség a program keretében nyújtott banki jelzáloghitelek felvétele során történt visszaélésekkel kapcsolatban január 12-én 278 embert vádolt meg Miskolcon.
A programról szólva Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: a rendszer helyes volt, több ezer fiatal jutott ilyen módon otthonhoz, ám hogy ügyvédek, banki alkalmazottak kihasználva a kiskapukat, bűncselekményeket követtek el, az már rendőrségi ügy.
Mint mondta: itt szerzett tapasztalatai alapján a DK olyan törvényi megoldáson gondolkodik, amely lehetővé tenné, hogy a lakókörnyezetükbe beilleszkedni nem tudókat valamilyen módon kiköltöztessék, „bár ez nehéz lesz, hiszen magántulajdonról van szó”