Decemberben megalakította kőbányai csoportját a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Alakuló ülésükön Kónya Pétert, a Szolidaritás egyik alapítóját látták vendégül. Az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjáért kardoskodó érdekvédők megmozdulásából verbuválódott egyesület 10. kerületi szervezője Kalmár Szilárd, aki korábban tagja volt az MSZP-nek és a pártközeli Demokratikus Hálózat oszlopos tagja volt.

Kalmár Szilárd pályája nem akármilyen ívet írt le: néhány kivételtől eltekintve ugyanis szinte az összes rendszerváltozás utáni baloldali és szélsőbaloldali politikai formációban megfordult, mielőtt csatlakozott volna az Árok–Kónya–Székely fémjelezte csapathoz. Először 2002-ben került reflektorfénybe, amikor az általa elnökölt Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (SZESZ) úgy döntött, hogy végiglátogatják azokat a templomokat, ahonnan hívő szocialista misejárók arról adtak hírt, hogy plébánosuk prédikációjából egyértelműen kiolvasható jobboldali elkötelezettségük. Ötletüket onnan vették, hogy a Püspöki Kar nem reagált Horn Gyula – akivel Kalmár saját bevallása szerint szoros munkakapcsolatban volt – levelére, amelyben a fenti esetről kért tájékoztatást az egykori miniszterelnök. Horn nem örült ennek, állítólag felmerült, hogy Kalmárt kizárják az MSZP-ből az ügy miatt, későbbi interjújában pedig az egykori SZESZ-elnök maga ismerte be: nem volt túl jó az ötlet.

Ugyanebben a Népszabadság-cikkben említi, hogy a „fehérgalléros bűnszervezetben” elkövetett csalásaiért nyolc évre leültetett Zuschlag Jánosnak volt politikai koordinátora és beszédírója. Kalmárt is meghallgatták a tárgyalás során, ám ahogy fogalmazott: ő volt a „pozitív példa, aki képes volt időben kiszállni az eseményekből”. A szocialistáktól viszont – ekkor még – nem lépett le: a párt tagjaként, és az MSZP-vel ugyan „szervezeti együttműködésben nem álló”, ám rendre Török Zsolttal és Szanyi Tiborral együtt lépő Demokratikus Hálózat vezetőjeként tevékenykedett. Ennek jó részét tette ki a fasizmussal való riogatás, és az ifjúsági szervezetekre jellemző, kínos médiaperformance-ok előadása, ám nem állt távol tőlük az sem, hogy balról kritizálják a szocikat olyan ügyekben, amelyekben a párt a homokba dugta a fejét, vagy – szerintük – nem viselkedett baloldali párthoz méltón.

Az utódpártból való kilépése után a Zöld Baloldal soraiban találta magát, ám a Vajnai Attila vezette Munkáspárt 2006-tal való összekülönbözése után csalódott ebben a csapatban is, hosszú blogbejegyzésében ezt írta akkor: „egy percre sem bántam meg, hogy magam mögött hagytam az elvek nélküli, néhány tucat tehetségtelen fráter által fémjelzett MSZP-t. Sajnos pár hónap után arra is rá kellett jönnöm, hogy az MSZP-től balra sincs élet. Pontosabban valami nagyon lehangoló és reménytelen közeg van. Egymással veszekedő szekták, a kilátástalan helyzet miatt erősödő szélsőségek, amelyekben néhányan azon ábrándoznak, milyen jó volt, amikor még a nagy Szovjetunió létezett.” Szélsőbaloldali nézeteit azonban, úgy fest, megtartotta, Facebook-oldalán például most is példaképként említi Ernesto Che Guevarát, Kunfi Zsigmondot és Lukács Györgyöt-írja az mno.hu