Az amerikai Szövetségi  Nyomozó Iroda (FBI) 83 éve először átírta a nemi erőszakra használt definícióját, így most már áldozatnak lesznek tekinthetők a férfiak és azok is, akik fizikai ellenállást nem fejtenek ki, írja a BBC.

Idáig az FBI azt a „nemi közösülést” tekintette nemi erőszaknak, amely „erőszakkal és a nő akarata ellenére” történik. Az új meghatározás viszont már nem tartalmazza a nőkre vonatkozó megszorítást. Eszerint nemi erőszak az áldozat beleegyezése nélküli behatolás a vaginába vagy az ánuszba bármilyen testrésszel vagy tárggyal, függetlenül a behatolás enyheségétől. Nemi erőszaknak számít a nemi szervvel történő orális behatolás is, ha nem mindkét fél közös akaratának megfelelően történik.

Az új definíció miatt nőni fog az áldozatok száma az FBI statisztikáiban, de a törvények nem változnak. Sok államban már most is a tágabb definíciót alkalmazzák. A törvényhozók számára azért fontosak ezek a statisztikák, mert ezek alapján döntenek a prevencióra és az áldozatsegítésre szánt forrásokról.

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) decemberben publikált adatai szerint élete során minden 5. amerikai nőt és minden 71. amerikai férfit megerőszakolják. (Ez a felmérés is tágabb definíciót alkalmazott.)