A tesztek után még bizakodó volt a Cox, Schröder páros, de első Dakarját idejekorán és teljesen leégve zárta az XC60-as Volvo

 

Halálos balesettel kezdődött a negyedik dél-amerikai Dakar-rali, az argentínai nyitószakaszon ugyanis életét vesztette egy helyi motoros, Jorge Boero. A másik január 1-jei fekete hír a világ leghosszabb, legnehezebb – és legtöbb áldozatot követelő – tereprali-versenyéről: a korábban motorral szép sikereket elérő, háromszor is dobogós helyen végző Alfie Cox máris feladni kényszerült a viadalt, miután kocsija,egy Volvo XC60 RR az 57 km-es gyorsasági közepén hirtelen lángra kapott, s porig égett. Az autóval ötödik Dakarjának nekivágó, 48 éves dél-afrikai pilóta és navigátora, a német Jürgen Schröder sértetlenül megúszta a tűzesetet.

A pontosan még nem tudni, milyen, de egyértelműen műszaki hiba okozta tűz martalékává lett XC60-ast első Dakarján vetették be, motorja 2,4 literes, öthengeres dízel 272 lóerővel, 700 Nm-es nyomatékkal, szekvenciális váltója SADEV gyártmányú, differenciálműve Xtrac (volt).