Boldogan, gazdagon  nézhetnek az új esztendő elé az állami cégek vezetői: többük munkáját is 20 millió forint körüli prémiummal hálálta meg munkáltatójuk.

 

Az állami vállalatok internetes oldalán közzéteszik az igazgatók fizetési adatait. Ezekből kiderül, hogy munkaszerződésük szerint egész éves fizetésük 40-80 százalékával megegyező prémiumot kapnak. Mivel a cégvezetők havonta milliókat keresnek, éves prémiumuk a 20 millió forintot is meghaladhatja. A munkavállalók többsége által elképzelhetetlen összegért az igazgatók dolga mindössze annyi, hogy elvégezzék a munkájukat.
A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Baranyay László a csúcstartó: havi 2 millió forintos fizetése mellett 23 milliót kap. Éves bérének, azaz 24 millió forintnak a 80 százaléka, vagyis 19,2 millió forint prémiumként jár neki. Egyéb juttatásként még 4 millió forintot kap a fizetésén felül.

A Magyar Posta vezére, Geszti László 19,2 millió forintos prémiumot vehet át
cége éves munkájának jutalmáért. Majdnem ennyi extra pénzt, 19,2 millió forintot vehet fel Szarvas Ferenc, a MÁV és Geszti László, a Magyar Posta vezérigazgatója. Szerényebben ismerik el a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójának munkáját: Keszler Ferencnek be kell érnie 15,8 millió forint prémiummal. A Budapesti Közlekedési Központ vezére, Vitézy Dávidka fele ennyit, 7,6 millió forintot költhet magára. Ennél 200 ezer forinttal kevesebb jár a Fővárosi Csatornázási Művek vezetőjének. A budapesti strandokat és gyógyfürdőket üzemeltető BGYH vezérigazgatójának, az egykori MDF-s képviselő Szőke Lászlónak pedig be kell érnie 6,4 millió forint prémiummal.

A Blikk szerette volna megtudni a jutalmazott igazgatóktól, mit kellett teljesíteniük a magas jutalmakért, és nem érzik-e irreálisnak a hazai viszonyok között ezt a prémiumot, de sehol nem kaptak kimerítő feleletet.
– Baranyay László elnök-vezérigazgató úrnak nem áll módjában sürgősen válaszolni, van ugyanis számos más, nem kevésbé fontos és sürgős feladata – ezt közölte Nyiri János, a Magyar Fejlesztési Bank szóvivője, akit a prémiumban csúcstartó bankvezérről kérdeztek. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az MFB elnök-vezérigazgatója „egy személyben látja el mindazon feladatokat, amelyeket 2002–2009 közt három fő, 2009-ben és 2010-ben pedig két fő látott el. Az elnök-vezérigazgatói feladatok ellátásért elődei havi bérének körülbelül az 57 százalékát kapja.”
A legkevesebb prémiummal vigasztalódó Szőke László, a budapesti fürdővállalat vezére a megkeresésre saját tevékenységét méltatva azt üzente, a fürdővállalat eredménye idén 700 millió forinttal javult, és épp ebből fizették ki az előző évi prémiumokat, a jutalmakat pedig a főváros hagyja jóvá.
(Blikk nyomán)