Januártól megszűnik  a rokkantnyugdíj. Helyébe a rehabilitációs és a rokkantellátás lép. A rehabilitációs ellátás havi 28 és 47 ezer forintot jelent, de a rokkantsági ellátásért is legfeljebb 140 ezer forintot kaphat a jogosult.

 

Változások lesznek az igazságszolgáltatás területén is. A Legfelsőbb Bíróság helyére a Kúria lép új bírósági vezetővel, aki szabadon dönthet a bírák kinevezéséről, és bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot és a legfőbb ügyész is válogathat, hogy melyik bíróságon akar vádat emelni.

Változik az Alkotmánybíróság hatásköre, ezentúl már nem fordulhat bárki hozzájuk, ha alkotmányellenességet vél felfedezni. Ez azt is jelenti, hogy több ezer folyamatban lévő ügy is a süllyesztőbe kerül.

Még jobban meg kell fontolni, hogy kire szavazunk az önkormányzati választásokon, mivel ezentúl a polgármestereket és az önkormányzati képviselőket már nem négy, hanem öt évre választjuk. A súlyosan eladósodott megyei önkormányzatokat megfosztották szinte minden feladatkörüktől, intézményeiket január 1-jével át kellett adniuk az államnak, ezentúl a területfejlesztési pénzek elosztásával bíbelődhetnek.

Megszűnik a négynapos autópálya-matrica, így a legalább tíznapos matricát kell vennie, aki a sztrádán akar autózni.

 

Szigorodnak a dohányzási szabályok, zárt helyeken tilos lesz rágyújtani. Plafont szabnak a kamatoknak: magánszemélyek egymásnakpéldául legfeljebb a jegybanki alapkamatnál 24 százalékpontnál magasabb kamatra adhatnak kölcsönt, vagyis jelenleg 31 százalék a törvényes limit.

Jobban oda kell figyelni a határidőkre az adózóknak, a mulasztási bírságok többszörösek lehetnek az eddigieknél.

Blikk-információ