A teljes egészségügy bajban van, nem csupán a rezidenseknek van gondjuk – mondta Csiba Gábor

Együttműködési megállapodás  született a Miskolci Egyetemmel egy egészségtudományi központ létrehozására.
A teljes egészségügy bajban van, nem csupán a rezidenseknek van gondjuk – mondta Csiba Gábor (archív fotó), a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Azt nem tudja, hogy a rezidensek által meghirdetett Élhető magyar egészségügyet mozgalom keretében hány orvos tette letétbe felmondólevelét az ő vezetése alatt álló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban, de nem tart tömeges jelenségtől. A mozgalommal kapcsolatban a főigazgató közölte, annak céljával egyetért, módszerével azonban nem, mert veszélyezteti a betegellátás biztonságát. Ráadásul az ilyesmi szerinte csak rövid ideig találkozhat a társadalom támogatásával, mert a beteg emberek mindenekelőtt orvosi segítséghez szeretnének jutni.
A főigazgató szerint a felmondólevelek esetleges januári „aktiválódásával” sem keletkezik azonnal baj, mert a felmondási idő néhány hónapja alatt megoldásokat lehet találni a betegek ellátása érdekében. Hozzátette: a rezidenseket tanulmányi szerződés köti az intézményhez, amelynek keretében a kórház például fizeti a szakorvosjelöltek utazását, képzési költségük egy részét. Ennek fejében a rezidensek is kötelezettségeket vállalnak az intézménnyel szemben. Felmondásuk esetén viszont automatikusan érvényét veszíti a tanulmányi szerződés is, s ennek jogi következményei is lehetnek. Csiba Gábor közölte, a jelenlegi gondokat egy jó egészségügyi életpályamodellel hosszabb távon is lehetne orvosolni.
A megyei kórház egyébként holnap köt együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetemmel egy egészségtudományi központ létrehozására. Csiba Gábor szerint ezzel a két intézmény szellemi erőit lehet egyesíteni, és olyan, a rendszerből hiányzó szakemberek tervszerű képzését kezdhetik meg, mint amilyen például az orvosi informatikus. Közösen indulhatnak nagyobb kutatási-fejlesztési pályázatokon, emellett szerepet játszhatnak Észak-Magyarország orvostovábbképzésében is.
Forrás: Magyar Hírlap