Értékeljük a kritikát, amit barátainktól kapunk, de a leegyszerűsítésekre alapuló lehengerlő ítéletek többet ártanak, mint használnak Magyarországnak és a New York Times olvasóinak – írja a lapnak küldött olvasói levelében Szapáry György washingtoni nagykövet, aki Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász véleménycikkére reagált.

 

Krugman decemberben többek között azt írta a New York Timesban, Orbán autoriter hatalmat épít. Szapáry tételesen foglalkozik több ponttal, amiről Krugman írt. Szerinte nem igaz az a vád, hogy a kormány saját érdekei szerint rajzolná át a választókerületeket, éppen, hogy azt akarják elérni, hogy az egyéni körzetek összefüggő területet takarjanak.

Nem kell azt feltételezni a magyar bírókról sem, hogy politikusok bábjai, írja Szapáry. Szerinte erre éppen az Egyesült Államok a példa, ahol a bírókat szintén választott tisztségviselők választják.

A média helyzetéről is írt a nagykövet szerinte elég megnézni a magyar sajtót, hogy bárki láthassa, éppen annyi nyílt kritika éri a kormány, mint eddig bármelyiket.

Az MSZP bűnösségének törvénybe foglalásáról Szapáry azt írja, ez csak szimbolikus lépés, mely elismeri a kommunista rendszer rémtetteit, ez pedig a legtöbb volt kommunista országban megtörtént már-írja az index.hu