Mengyi Roland nem válaszol

Szabálytalanul összehívott  közgyűlésen törvénytelen fideszes döntés: rendkívüli ülésen mintegy 650 millió forintért vásárolt ingatlant a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, méghozzá hitelből. Tették ezt akkor, amikor már köztudott, hogy az állam átveszi a megyék vagyonát.

 

Egészen aznap estig nem derült ki, hogy miért hívta össze dr. Mengyi Roland fideszes elnök vasárnapra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlést, ugyanis a pénteki meghívóban nem szerepeltek a napirendi pontok – mesélte a STOP-nak Lukács András. A közgyűlési MSZP-frakció vezető helyettese elmondta: csupán egy néhány soros levelet kaptak, amelyben az elnök jelezte, hogy az előterjesztések tartalmát a helyszínen ismerhetik majd meg a képviselők.

A szocialista politikus szerint a fent említett eljárás már önmagában szabálytalanságokra mutat rá, viszont a közgyűlés egyik döntését – feltehetőleg ez a téma indokolta a sietséget és a szokatlan időpont megjelölését – egyenesen törvényellenesnek gondolják. A testület ugyanis egy 650 milliós ingatlanvásárlásról is határozott, hitelből finanszírozva megveszik a zsujtai idősek otthona épületeit valamint a hozzá tartozó földterületet. Lukács András hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlés egyértelmű és világos rendelete értelmében az ingatlanvásárláshoz szükséges értékbecslések – tudomásuk szerint – elmaradtak. De felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakbizottságok jóváhagyása is hiányzott, amely nélkül viszont a javaslatot nem lehet a közgyűlés elé terjeszteni. Az MSZP egyébként kivonult a napirendi pont szavazásakor.

A szocialisták által kifogásolt döntés azt a kérdést is felveti, miszerint miért kellett egy nagy értékű ingatlant vásárolni hitelből akkor, amikor már világos, hogy a megyei önkormányzatok vagyona állami tulajdonba kerül. Erről és a rendkívüli közgyűlés körüli feltételezett szabálytalanságokról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnál is érdeklődtünk, ám hétfői megkeresésünk óta egészen mostanáig nem kaptunk választ. Csupán egy hírlevelet, amelyben az ingatlanvásárlásról egyebek közt azt írják: „A közgyűlés zárt ülésen döntött a zsujtai idősek otthona épülete és hozzá tartozó kiszolgáló ingatlanok megvásárlásáról, amely dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke szerint a jövőben a megyei ellátórendszer korszerűsítését szolgálhatja.”-írja a stop.hu