Kim Dzsongilt kitömik

Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt is valószínűleg bebalzsamozva üvegkoporsóban közszemlére teszik, mint néhai apját, az 1994-ben meghalt Kim Ir Szent. A „kedves vezetőt” apja nyughelyén, a phenjani Kumszuszan-mauzóleumban ravatalozták fel, és elképzelhető, hogy már elő is készítették a konzerválásra.

 

„Akár 10 napig is az üvegkoporsóban tarthatják azon a hőmérsékleten, amelyet ott biztosítanak” – közölte szerdán a Reutersnak nyilatkozva Cso Dzse Szung dél-koreai preparátor. „Tulajdonképpen a Kim-család bálványozásáról van szó. A rezsim érinthetetlenségének jeleként tartósítják testük állapotát” – mondta Hong Szun Kjung, Észak-Korea egykori bangkoki nagykövete, aki azóta elszökött hazájából, Dél-Koreában él, és vezetője egy jogvédő csoportnak, ami Észak demokratizálásáért tevékenykedik.

Kim Dzsongilt rendszeralapító apjához hasonlóan félistenként tisztelik az észak-koreai médiában, ami életében gyakran tulajdonított neki csodás tetteket.

Dél-koreai médiajelentések szerint az örökös elnököt, Kim Ir Szent egy orosz szakértői csoport balzsamozta be annak idején egymillió dolláros költségen, és azóta minden évben 800 ezer dollárt kellett költeni az állagmegóvásra. A két ország között azóta megromlott a viszony, így valószínűleg fia holttestét már egy észak-koreai szakembercsoport fogja konzerválni.