Adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt éltek vádemelési javaslattal a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói Eger két jelentősnek számító autókereskedésének ügyvezetőivel szemben.

 

Az elkövetők két év alatt összesen 1497 autót értékesítettek valótlan bizonylatokkal, így összesen 106 millió forint áfát és 73 millió forint társasági adót csaltak el jogtalanul.

Az adócsalók két módszerrel dolgoztak: egyrészt a kereskedések által felvásárolt autók beszerzési számláin csak eladásukat követően tüntették fel a valóságosnál magasabb összegű vételárat, másrészt a tényleges eladók és a kereskedések közé „közvetítőket” iktattak be, és azt a látszatot keltették, hogy ők árazták fel az eladásra szánt használt autókat.
A cégvezetők mindkét módszernél úgy spekuláltak, hogy a beszerzési és eladási ár között csupán 50-100 ezer forint különbség legyen, ezáltal az eladáskor jelentkező ÁFA különbözetet lényegesen csökkentették.

A hamis adásvételi szerződések és bizonylatok elkészítésénél „közvetítőként” való részvételre a kereskedők saját alkalmazottaikat használták fel, akik az ő utasításukra – és persze munkaviszonyuk megtartása érdekében – másokat is beszerveztek. Volt olyan alkalmazott, aki saját fiát és annak barátait is bevonta a bizniszbe.

A NAV nyomozói a tényállás teljes körű tisztázása érdekében 29 tanút hallgattak ki és több ezret írásban nyilatkoztattak.

A pénzügyi nyomozók a három gyanúsított kihallgatását követően az ügyet vádemelési javaslattal küldték meg a Heves Megyei Főügyészségnek. Amennyiben az elkövetőket a bíróság is bűnösnek mondja ki, akár 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés várhat rájuk.