Az ELMÜ-ÉMÁSZ és a Tungsram-Schréder üzembe  helyezte Magyarország első intelligens közvilágítási rendszerét.

 

Napjainkban jelentős nyomás nehezedik a magyar városokra: takarékoskodniuk kell a költségekkel, és jobban kézbenkell tartaniuk a kiadásokat. Miközben a kültéri világítást szállítók az energiafogyasztás szempontjából egyre olcsóbb és hatékonyabb megoldásokkal állnak elő, a költségcsökkentés egyik különleges módját jelentik az úgynevezett távvezérlő rendszerek. A távvezérlés a távirányítású világítás elvén működik, lehetővé téve, hogy egy központilag telepített szoftver vezérelje a kültéri világítást egy bizonyos távolságból. A központi egységért felelős személy távkapcsolással fel és le tudja kapcsolni a lámpákat, vagy képes nagyon precízen szabályozni azok fényerejét 0 és 100 százalék világítási teljesítmény között. Ezzel lényeges költségmegtakarítás érhető el.

Az ELMÜ-ÉMÁSZ szakemberei nagyon komolyan vette ezt a lehetőséget Miskolcon, a Várossal valamint a Tungsram-Schréderrel együtt felszerelte az ország legelső intelligens közvilágítási rendszerét. Miskolc szívében összesen 36modern LED-es világítótestet telepített az ELMÜ-ÉMÁSZ; ezek közül 22 utcai lámpát a Palóczy útra és 14 parkvilágítóta Szemere Kertbe. Valamennyi termék a Tungsram-Schréder Zrt. pilisszentiváni gyárában készült (a vállalat aközelmúltban szállított több mint hatezer LED-es közvilágítási lámpatestet és biztosított ezzel mintegy 35 százalékos energiaköltség-megtakarítást Hódmezővásárhelynek).

Maga a távvezérlő rendszer a németországi központú „Owlet” cég fejlesztése. Noha képes lenne sokkal több utcai lámpát vezérelni, a projekt mérete igen gondosan került megválasztásra. Az önkormányzat, a vállalatok és szakembereik ebből következtetéseket és tanulságokat tudnak majd levonni jövőbeli telepítésekhez. A költség-megtakarítási elvárások nagyon magasak, és a megtakarítás több módon érhető el. 30–40 százalék költségcsökkentést eredményezhet a fény tompítása bizonyos időszakokban, például amikor kicsi az utcai forgalom, vagy amikor valószínűleg kevés ember sétál át a parkon. A park világításának valóban intelligenssé tétele érdekében a koncepciót mozgásérzékelők teszik teljessé. Konkrétan, amikor a park egyik lámpájának fénye 25 százalékosravan lecsökkentve, érzékeli az ott elhaladó személyt, és azonnal 100 százalékosra növeli a fényerőt. Tehát a rendszer – miközben gazdaságos – egyúttal az állampolgárok biztonságát is növeli.

További költségmegtakarítást hoz a minimálisra csökkentett karbantartási igény. A távvezérlés mindkét iránybanműködik, ami azt jelenti, hogy a fényforrás is küld adatokat a központnak („be vagyok kapcsolva, ki vagyok kapcsolva, 25 százalékra vagyok tompítva, jelenlegi energiafogyasztásom „x””). A képet olyan műszaki részletek teszik teljessé, mint az „állandó lumen teljesítmény” (CLO) és a „virtuális kimenőteljesítmény”, állandó világítási teljesítményt biztosítva a fényforrás teljes élettartama alatt, és meggátolva, hogy a rendszer túlzottan világítson. Ez önmagában további legfeljebb 30 százalék megtakarítást eredményezhet.