Füzesséri azt mondja, ha valaki bűnt követett el, az bűnhődjön. Fantomcégek Szikszón.

A rendőrség lepattant, de a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomoz a szikszói fantomcégek  ügyében. A városkában sétálva jobb és rosszabb házak kerítésén olvasható, hogy itt egy EU-pályázatot elnyert cég található. A kedvencünk az, amikor egy üres telken található romos konténerházban van három cég székhelye. A dolog hátterében az áll, hogy még az előző kormány idején sokan úgy pályáztak támogatásra (GOP II.1-es pályázat), hogy fiktíven bejelentkeztek Szikszóra, és  mivel ez környék hátrányos helyzetűnek számít, kedvezőbb volt az elbírálás. Az egyik romos szikszói ház gazdája az eszakhirnok.hu-nak elmondta, a férje kőműves, és azért fogadtak be papíron egy olyan építőipari céget a házukba, amelynél a férje mint kőműves dolgozott. A hölgy elmondta, tömegével érkeznek papírok az adóhivataltól és más hatóságoktól hozzájuk. Amikor megkérdezték a náluk „vendégségben” lévő cég vezetőjét, hogy mit csináljanak a paírokkal, azt mondták, dobjátok a kukába. Jánvári Regina, a NAV sajtószóvivője az eszakhirnok.hu-nak elmondta, a BAZ megyei Rendőrfőkapitányság – névtelen bejelentés alapján – folytatott vizsgálatot a Btk. 318. § (1) bekezdésben meghatározott, és a (4) bekezdés szerint minősülő csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A vizsgálattal érintett cégek a hátrányos helyzetű abaúji kistérség vállalkozásainak gép-, és egyéb eszközök beszerzésére kiírt GOP pályázaton indultak.

A feljelentés adatai szerint az érintett vállalkozások mindössze a pályázat elnyerése céljából létesítettek telephelyet Szikszón, és a telephelyeken nem is folyik semmilyen tevékenység.

A rendőrség a nyomozás adatai szerint megállapította, hogy a cégvezetők kihasználták a kedvező támogatási rátát, és a pályázatban található jogi kiskapukat, de ez még önmagában nem valósítja meg sem a csalás, sem a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettét, így a nyomozást megszüntette.

2011-ben újabb névtelen feljelentést tettek, amelyben további cégeket jelöltek meg a térségből. A nyomozást 2011.03.16-án a Miskolci Városi Ügyészség rendelte el, és jelenleg a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság előtt van folyamatban jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt.

A nyomozás során a cégek képviselőit tanúként hallgattuk ki. (A cégek a megye vagy az ország területén építőipari tevékenységet végeznek. A telephelyeken rendszerint a pályázati pénzből beszerzett gépek és egyéb anyagok tárolása történik.)

A büntetőügyben egyelőre nincs gyanúsított. A bűnügyi érdeket szem előtt tartva további információkkal a nyomozás befejezését követően tudunk szolgálni.
 Füzessséri József, a város polgármestere az eszakhirnok.hu-nak, elmondta hallott a nyomozásról, sőt őt is feljelentették az Abaúj Leader programmal kapcsolatban.  Semmi közöm nincs ezekhez az ügyekhez. Én senkit sem segítettem pályázati pénzek elnyeréséhez. Ha valaki bűnt követett el, az bűnhődjön, mondta a polgármester.P1320706_640x480P1320715_640x480