Mint a bokrot. Krizát szidják a szocik a várható áremelkedések kapcsán

A miskolci díjemelési tervekkel  kapcsolatos frakcióvéleményt(MSZP) Földesi Norbert és Tompa Sándor(archív fotó) egy sajtótájékoztatón mondta ma el.

 

A képviselők beszámoltak arról, hogy a közgyűlési előterjesztések szerint az iparűzési adó adómentes határát 2 millió forintról 1 millióra csökkentené a városvezetés, azaz újabb 2300 miskolci kisvállalkozást vonna be a helyi adózási rendszerbe. Szintén a vállalkozásokat sújtaná, hogy a törvény adta maximumra növelnék az építményadót és az idegenforgalmi adó is.

Ami a lakosságot elsősorban érinti, az nyilván az, mennyivel emelkednek jövőre a közüzemi díjak. Az az ivóvíz-szolgáltatás díját – az előterjesztés szerint – akár 13,8 százalékkal is megemelheti az önkormányzat fideszes közgyűlési többsége, de nettó 10 százalékkal a parkolás, nettó 8,3 százalékkal a közösségi közlekedés, nettó 8 százalékkal a temetkezés, nettó 4-4 százalékkal pedig a lakbérek és a kéményseprési díjak is nőhetnek. Kizárólag a vízdíjemelést adta meg az előterjesztő bruttóértéken, azaz az összes többire még rá kell számolni a január 1-jétől 27 százalékra emelkedő áfát is. Az MSZP-frakció szerint különösen nagy kiadásra kell számítaniuk a közösségi közlekedést, illetve a parkolási szolgáltatást igénybe vevőknek, hiszen ők már a díjemelés nélkül is veszítenek január 1-jével: megszűnik a Miskolc Kártya kedvezmény, melynek segítségével akár 10 százalékos díjcsökkenést is el tudtak érni.

Földesi Norbert és dr. Tompa Sándor megítélése szerint éppen elég teher a lakosságnak az áfa emelése (a világon az egyik legmagasabb áfa-kulcs, 27 százalék éppen Magyarországon lesz január 1-jétől), az adójóváírás megszüntetése, az elképesztő üzemanyagár-emelések, a forint/euró/frank-árfolyam, illetve a forintkamatok folyamatos és drámai emelkedése, ezt nem kellene fokoznia a Kriza-féle miskolci vezetésnek újabb drágításokkal, kapkodással, szakszerűtlenséggel, kiszámíthatatlansággal.

„Az MSZP-frakció úgy látja, hogy – az iszonyú kormányzati megszorítások, a gazdaság szabályos szétverése miatt – ma már semmilyen díjemelést nem bírnak el a miskolciak. Azt javasoljuk a városvezetésnek, fogják vissza magukat ezen a téren, s inkább az új munkahelyek ügyében lobbizzanak a kormányuknál: tegyék azt, amit másfél évvel ezelőtt hazugságokra épített kampányukban, Miskolcon tízezreket, az országban milliókat megtévesztve ígértek” – jelentette ki Földesi Norbert.
forrás: eszakonline.hu