Miskolcon és Egerben tájékozódott a közelmúltban Tamara Guttmann, Kanada budapesti nagykövete a romák életkörülményeiről, aminek hátterében az áll, hogy az észak-amerikai ország a jövő júniustólszigorítja a bevándorlási szabályokat – írja a Magyar Nemzet.

 

A lap információja szerint Kanada menedékkérői között kétszer annyian vannak Miskolcról, mint a világ más településeiről érkezők. A kanadai diplomata miskolci látogatása minden valószínűség szerint része annak a tájékozódásnak, amelyet Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter indított el azért, mert 2011 első felében 1600 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, túlnyomó többségükben romák.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Roma Önkormányzat szerint a Kanadában menedéket kereső magyarországi romák többsége hoppon marad és nincstelenné válik, miután a kinti hatóságok tömegesen utasítják el menekültkérelmüket és toloncolják vissza őket. A torontói Roma Közösségi Központ egyik vezetője szerint a tolmácsok is tehetnek arról, hogy a kérelmek a kukában végzik. A bevándorlásügyi miniszter viszont a cigányok jóhiszeműségét kérdőjelezi meg.