Nemcsak Kelet-Magyarországon, hanem  a Dunántúlon is több olyan város van, ahol egy kétszobás, 50 négyzetméter körüli, jó állapotú otthont már 4 millió forint alatt kínálnak. A lepusztult házakban lévő, rossz állapotú lakások pedig semennyiért nem kellenek. A legnagyobb mértékű árcsökkenést a foglalkoztatási szempontból is nehéz helyzetben lévő kisvárosokban tapasztalták, de többek között Miskolcon, Egerben és Kaposváron is újabb lendületet kapott a „negatív árverseny”. A magas rezsin kívül ebben jelentős szerepe van annak is, hogy a panelok egyre nehezebben adhatók ki, a hőszigetelt házakban ugrásszerűen megnőtt a közös költség (mivel több évig fizetik a lakók a szigetelés árát), és több tulajdonos a végtörlesztés miatt bocsátja piacra lakását.

 

Növeli a kínálatot, hogy sokan választanák a városok peremén, a hobbikertekben lévő, sokkal olcsóbban fenntartható kisebb házakat, nyaralókat. Egyre több eladó már részletfizetési lehetőséget is kínál.

Nyomott áron kelnek el a frekventált helyen lévő ingatlanok is
Veszprémben, Pápán és néhány környező frekventált településen, illetve a Balaton partján nyomott áron − maximum 5-6 millió forintért − néha még eladható egy-egy jobb helyen lévő ingatlan, de a kisebb városokban tragikus a helyzet. 
A szakemberek szerint befektetési céllal már jó ideje senki sem vesz panelt, bár arra már több közép- és nyugat-dunántúli városban van példa, hogy a vevők bérelt irodát vagy raktárat váltanak ki az egyre olcsóbb ingatlannal. Ez persze aligha orvosolja az egyre nagyobb piaci gondokat-írja a napi.hu