Az itthon előállított, a szén-dioxid  emissziót csökkentő és a hazai járműpark kőolaj-függőségét apasztó üzemanyagfajta jövedéki adója fél éven belül literenként bruttó 89 forintot nő.

 

Januártól várhatóan egyáltalán nem éri meg a kukoricából előállított etanol, illetve az E85 üzemanyag tankolása
Hiába az itthon előállított etanol, s a használatát elősegítő hazai átalakítók, egyre inkább úgy néz ki, hogy nincs sok értelme például a nyáron indított egyetemi fejlesztésnek, s ezzel párhuzamosan a már beépített E85-átalakítóknak sem. A kőolaj helyet egyéb üzemanyagokat keresők mindig is a megtérülési határon autózhattak a hazai E85-tel, ugyanis hiába volt még valaha harmadával olcsóbb a 95-ös benzinnél, energiatartalma is nagyjából ilyen mértékben szerényebb a 85 százalékban etanolt, 15 százalékban benzint tartalmazó üzemanyagnak.
Idén augusztus 28-tól aztán még tovább romlott a képlet, az addig jövedéki-adó mentes etanolra literenként nettó 40 forintos jövedéki adót vetettek ki. Ez alig jelent meg az árakban, az előállítók és a forgalmazók benyelték a különbözet nagyját, hogy egyáltalán el lehessen adni az üzemanyagot. Jövő év januárjában azonban a legújabb adótörvényekkel ismét nő az etanol jövedéki adója, ezúttal 40-ről 70 forintra, ami 27 százalékos áfával „bruttósítva” már 88,9 forintos árnövekedést jelent. Elemzők szerint hiába csekélyebb mértékű a mostani emelés, mint a nyár végi, a forgalmazók ezúttal jelentősebb mértékben kényszerülnek majd növelni a kiskereskedelmi árakat. Ezáltal a most literenként átlagosan 320 forint környékén kapható etanol ára januártól mindenképp 350 forint felett várható, a fajlagos energiatartalom alapján tehát drágább lesz a hazai, megújuló üzemanyagnak számító etanol, mint a véges kőolajból előállított benzin.