Újabb bűncselekmények elkövetésére és  bizonyítékok megsemmisítésére készült Sorin Apostu kolozsvári polgármester az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint, ezért indokolt 29 napos letartóztatása – ez derül ki a Kolozs Megyei Táblabíróság szerdán közzétett indoklásából, amellyel a bíróság alátámasztja a múlt héten hozott döntését. Apostu lakásán és polgármesteri irodájában 17 mobiltelefonttaláltak a házkutatások során, ezekkel tartotta a kapcsolatot a közpénzekre pályázó vállalkozókkal. Apostut egyébként igen korrekt körülmények között tartják fogva a kolozsvári rendőrség fogdájában.
Sorin Apostu letartóztatási kérelmének ügyészi indoklásából kiderül, hogy a polgármester a városháza közvetlen szomszédságában levő parkolóház ötödik emeletén tartott „konspiratív találkozókat” a korrupciós ügyben gyanúsított Simion Muresan, Musztafa Bekar és Calin Stoia vállalkozókkal, ez a helyszín ugyanis „kívül esik bármilyen hatósági ellenőrzésen”. Bekarral, aki az útjavítási szerződéseket elnyert Kiat Group Construct ügyvezető igazgatója, Apostu a saját lakásán is találkozott.
Egzotikus nyaralások – rejtőzködve
Az is kiderül az indoklásból, hogy Sorin Apostu egzotikus nyaralásokra is elutazott a városházával szerződéseket kötött vállalkozókkal. Apostu leplezni próbálta ezeket az utazásokat, poggyász nélkül, és nem ugyanazzal a repülőgéppel utazott, amelyen a családtagjai. Ilyen nyaralás volt például az, amelyet Dubajban töltött október 20 és 25 között, Simion Muresan családjával együtt. Muresan a társtulajdonosa az Electrogrup Rt.-nek, amely 2010-ben egymillió eurós szerződést között a kolozsvári polgármesteri hivatallal.
Konspiráció tolvajnyelven
A dokumentum szerint Kolozsvár polgármesterének lakásán és városházi irodájában 17 mobiltelefont találtak a házkutatások során, Apostu ezek segítségével tartotta a kapcsolatot a vállalkozókkal, a készülékekben pedig sűrűn cserélte a SIM-kártyát. Kiderült, hogy a polgármester külön telefonkártyákról hívta a vállalkozókat, és igénybe vette egy P. L. nevű férfi szolgálatait, aki gyakran módosította a telefonkészülékek egyéni azonosító kódját, hogy lehetetlenné tegye a telefonok és a beszélgetések azonosítását.
A telefonbeszélgetések során Apostu virágnyelven egyeztetett az ügyben gyanúsított vállalkozókkal, akik viszont tökéletesen értették, mikor és hol találkozzanak. Így például az egyik, Calin Stoiával folytatott néhány másodperces beszélgetés során Apostu azt monta: „fent”, vagy „ott” találkozzanak, vagyis a kolozsvári T. vendéglőben. Apostu egyébként a bíróság előtt azt mondta: halat enni járt hétfőnként az említett T. vendéglőbe.
Calin Stoia egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderül, hogy a vállalkozó kizárólag feltöltőkártyás telefonokról beszél, majd néhány nap múlva eldobja a kártyát, hogy megelőzze a lehallgatását.
Az ügyészek szerint Apostu felesége segítségével próbálta elrejteni „törvénytelen tetteinek” nyomait – derül ki az indoklásból.
Apostu a dinnyeárusokat is megsarcolta
A DNA szerint Sorin Apostu nem csak a polgármesteri hivatallal szerződésben álló nagy cégekkel „üzletelt”. A letartóztatási kérelem indoklása szerint a polgármester az Olténiából Kolozsvárra érkező dinnyeárusoktól is beszedte az „illetéket”. Idén tavasszal, a dinnyeszezon kezdete előtt Sorin Apostu találkozott a dinnyetermesztésről híres olténiai Dabuleni termelőinek képviselőjével, és minden dinnyeárusítási engedélyért 4000 eurót kért. A pénzen kívül dinnyét is kért az árusoktól. A megvesztegetés fejében 26 árusítási engedélyt bocsátott ki a városháza. Az ügyészek szerint Apostu csak a „dinnyeüzletből”, csak az idén 50 ezer eurót tett zsebre.
A DNA szerint nagy építkezési cégek, a 2010-ben Kolozsváron kereskedelmi központot nyitó D. társaság, a hipermarketet működtető C. társaság, a négy üzemanyagtöltő állomást nyitó O. P. cég is megvásárolta Apostu befolyását, hogy Kolozsváron tevékenykedhessenek.
Mint ismeretes, Sorin Apostut és Calin Stoiát, a Brantner Románia kereskedelmi társaság vezérigazgatóját november 11-re virradóra tartóztatta le 29 napra a Kolozs megyei Táblabíróság. A DNA szerint Kolozsvár polgármestere összesen 95 ezer euró értékben fogadott el csúszópénzt 2009 és 2011 között vállalkozóktól, akik köztisztasági, illetve a városházának alárendelt társaságok gépkocsiparkjának biztosítására vonatkozó szerződéseket kaptak.
A vállalkozók a polgármester feleségének, Monica Undina Apostu ügyvédi irodáján keresztül fizették ki a csúszópénzeket, tanácsadói szerződések álcája alatt.
Monica Apostu szintén gyanúsítottként szerepel az ügyben, ő jelenleg szabadlábon van, miután a múlt héten öt órán át kihallgatták a korrupcióellenes ügyészek. Az ügyvédi iroda egyébként kizárólag olyan cégekkel dolgozott, amelyek szerződéses viszonyban álltak a városházával.
Az ügy további gyanúsítottjai Simion Muresan, az Electrogroup vezetője, Calin Stoia, a Brantner Románia vezérigazgatója, valamint Musztafa Bekar, a Kiat Group Construct ügyvezető igazgatója.
Calin Stoia: tíz százalék jár a bennfentes „fiúknak”
A DNA ügyészei szerint a szintén 29 napra letartóztatott Calin Stoia szintén újabb korrupciós bűncselekmények elkövetésére készült, konkrétan arra, hogy bennfenteseknél közbenjár bizonyos kormányzati pénzek kiutalása érdekében.
A letartóztatási kérelemhez csatolt lehallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy Stoia egy Arges megyei vállalkozóval idén augusztusban folytatott telefonbeszélgetés során ígéretet tett, hogy a kormányhoz közeli döntéshozóknál „elintézi”, hogy egy útépítő cég bizonyos összeget kapjon a kormány tartalékalapjából.
A lehallgatott beszélgetésben összesen egymillió euróról van szó, Stoia pedig elmondja: „a fiúknak” 10 százalékot kell fizetni, hogy az igényelt összeg kiutalása sikerüljön. „A number one-hoz több emberen keresztül lehet eljutni, akiknek azonban megvan az áruk. Ők 10 ezer, 50 ezer euróért az ágyból sem kelnek fel” – fogalmaz Stoia.
„Borzalmas körülmények között tartják fogva”
Négy négyzetméteres, levegőtlen cellában tölti 29 napos fogva tartási idejét Sorin Apostu. A kolozsvári rendőrség alagsorában található fogda az egyik legrosszabb Romániában – írja szerdai lapszámában az Evenimentul Zilei.
A lap rámutat: a cellákban már több politikus is megfordult, mindannyian elborzadva számoltak be élményeikről, de közülük senki nem tett semmit a körülmények jobbá tételéért azóta sem.
A lap azt írja: a 23 szobás, 65 férőhelyes fogda nagyobb cellái nyolc négyzetméteresek, és két emeletes ágy található bennük, míg a kisebbek, a kétágyas helyiségek csupán négy négyzetméteresek. Az ágyak között néhány centiméternyi hely van, alig tud egy ember két lábon megállni közöttük. Fürdőszoba nincs, éjjel egy koszos vödör szolgál vécé helyett, nappal pedig az őröket kell hívni, ha ki kell mennie a fogva tartottnak. Az őrök viszont csak akkor jönnek, ha van idejük, vagy ha akarnak.
A fogdában nincs televízió, sem légkondicionálás, az ágynemű szakadt, és állítólag nem nagyon mossák, mert egy éve már, hogy elromlott a szolgálati mosógép. A körülmények az 1938-as állapotokat idézik, amikor még az állambiztonságiak működtették a fogdát: minden úgy van kitalálva, hogy lassan, de biztosan leépüljön pszichésen a bent lévő, akinek az ablaktalan, kizárólag mesterségesen megvilágított cellában egész nap az ágyban kell feküdnie – hiszen mozgásra nincs helye –, és gondolkodnia. A szellőztetést a harmincas évekből származó faajtók kémlelőit kinyitva biztosítják. Apostu számára napi egy-másfél órás sétát engedélyeztek, és kétszemélyes cellájában egyedül van.
A körülményekre egyébként az ott dolgozók is régóta panaszkodnak, bár panaszaik, úgy tűnik, mindezidáig süket fülekre találtak. A rendőrök, őrök legnagyobb problémáját a fogda rossz kanalizálása okozza, ez évente többször is eldugul: arra is volt példa, hogy fél méternél magasabb volta „vízállás” az alagsorban.
A híradások szerint enni viszont jól eszik a polgármester: tegnap reggelire kenyeret, margarint, egy kis darab telemeát és teát kapott. Ebédje bécsiszelet volt és krumplipüré, vacsorája pedig töpörtyűs tészta – az ételt egy cateringcég szállítja számára.
(Krónika nyomán)