Lezárult az évek óta tartó vita

 Miskolcon: mégsem nevezik át a Földes Ferenc Gimnáziumot. A Széchenyi ’56 Emlékbizottság – miután 1998-ban és 2006-ban is hiába próbálkozott – egy évvel ezelőtt újra azt kérte az önkormányzattól, hogy a gimnázium kapja vissza 1956-os nevét, a Széchenyit. A közgyűlés októberben napirendre is tűzte a kérdést, Miskolcon azonban annyian tiltakoztak az „átkeresztelés” ellen, hogy végül nem tárgyaltak róla a képviselők.

 

A volt diákokból álló Széchenyi ’56 Emlékbizottság elnöke szerint azért kezdeményezték a névváltoztatást, mert 55 évvel ezelőtt „önkényes, diktatorikus döntéssel került le Széchenyi István neve az iskola homlokzatáról”, de hiába hangsúlyozták a „visszakeresztelés szükségességét”, sem a tanárok, sem a diákok nem hallgatták meg őket. Várhegyi Zoltán azt mondja, nem igaz, hogy csupán néhány hétig viselte az intézmény a Széchenyi nevet, négy-öt hónapon keresztül így hívták az iskolát, 1956-ban a félévi bizonyítványban is ez szerepelt.

 

A miskolci intézmény a református Lévay és a katolikus Fráter gimnázium egyesülésével jött létre, 1950 óta viseli a Földes Ferenc nevet. 1956 októberében a tanárok és diákok kezdeményezésére kapta meg Széchenyi István nevét, ám nem sokkal később az akkori igazgató visszaállította a korábbi elnevezést – megelőzve azt a nem sokkal később született határozatot, miszerint minden intézménynek vissza kellett vennie a forradalom előtti nevét.

Az átnevezés tervének hírére az egykori és mai diákok, az iskola tantestülete, szülői közössége és a miskolciak akcióba kezdtek, a Földes név megtartásáért majdnem 40 ezer aláírás gyűlt össze. „Ha Földes Ferenc nevének különösen negatív ideológiai töltete lenne, már a rendszerváltás elsöpörte volna. Az az érték, amit ez a gimnázium képvisel, összeforrt Földes nevével” – mondja Fedor Nikolett, aki 2004-ben érettségizett az intézményben.

A Földes név megtartása melletti érvek erősebbek, mint a névváltoztatás mellettiek, ezért nem időszerű az átkeresztelés – mondja Veres Pál igazgató, aki szerint Földes Ferenc semmi olyat nem tett, ami miatt vállalhatatlan lenne. „Nem kérdés, hogy Széchenyi valóban példakép lehet a diákok számára, Földes Ferenc neve azonban mára márkanév lett, mindenki így ismeri a gimnáziumot, a földesisták büszkék az iskolájukra. Nem Széchenyi ellen, hanem a Földes név mellett álltunk ki” – magyarázza Veres Pál.

 

A tantestület véleménye, valamint a több tízezer aláírás hatására a polgármester végül úgy határozott, leveszi a kérdést a közgyűlés napirendjéről. „Egy diktatorikus névváltoztatást nem akarunk egy másik diktatorikus lépéssel tetézni” – mondja Kriza Ákos.

 

„Sejtettük, hogy lesz, aki nem ért majd egyet a névváltoztatással, de nem számítottunk ekkora ellenállásra” – ismeri be a Széchenyi ’56 Emlékbizottság elnöke, aki szerint nem volt minden rendben a petíció körül. „Talán nem teljesen szabályos, hogy kiskorú diákok gyűjtöttek aláírást az utcán. Úgy tudjuk, volt, aki többször is szignálta az ívet, ráadásul az embereknek fogalmuk sem volt arról, mit írnak alá, mit jelent ennek az iskolának Széchenyi és Földes neve” – mondta Várhegyi Zoltán, aki szerint az önkormányzat véleményt, és nem aláírásgyűjtést kért az iskolától.

Az emlékbizottság tudomásul vette a polgármester döntését, ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy minden évben megkoszorúzhassák az 1956-os névváltoztatást hirdető emléktáblát az épület falán. (A Széchenyi István Gimnázium nevének 1999-ben állított emléket a társaság, miután szintén sikertelenül próbálkozott az iskola átkeresztelésével.)

A gimnázium igazgatója szerint ezután is megemlékeznek majd a névváltoztatásról, a vitát pedig nem háborúként élték meg, az emlékbizottsággal szeretnék megőrizni a jó viszonyt – az iskola volt diákjai a névváltoztatás hírére időközben egyesületet is alapítottak, és várhatóan egy alapítványt is létrehoznak.

eduline.hu