A további magyarországi befektetések bátorítása Martonyi János egyik fő célja szingapúri látogatásán. Erről a külügyminiszter maga számolt be szerdán az MTI-nek telefonon.
Martonyi János kifejtette, hogy nagyon jelentősek Szingapúr magyarországi befektetései. „Utam egyik fő célja, hogy – kiemelve az ország politikai és gazdasági stabilitását, logisztikai előnyeit – bátorítsam a további befektetéseket. Reményeink szerint most is indul néhány komolyabb befektetés. Az autóiparban Miskolcon hoznak létre egy komoly vállalkozást. Gyorsan nő az ázsiai városállamba irányuló magyar árukivitel is. Ez utóbbi tavaly megháromszorozódott, és ha minden jól megy, akkor idén a tavalyihoz képest megduplázódik” – mondta.Martonyi Jánost szerdán fogadta Tony Tan Keng Jam köztársasági elnök, találkozott hivatali kollégájával, Kasivisvanathan Shanmugam külügyminiszterrel, majd üzleti vezetőkkel és a gazdasági minisztériumnak az európai uniós ügyekben illetékes főtárgyalójával.
Mint mondta, nagy érdeklődés fogadta azt az előadását, amelyet tudományos, gazdasági és diplomáciai vezetők előtt tartott egy kutatási központban az eurozóna válságáról és a lehetséges megoldásokról. A nagy érdeklődésnek az lehet az oka – fejtette ki -, hogy miután Magyarország töltötte be az előző fél évben az EU soros elnöki tisztét, még most is kíváncsiak Budapest véleményére nemcsak a kétoldalú kapcsolatok tekintetében, hanem általában az európai fejleményeket illetően is, mert ami most történik Európában, az eurozónában, az érinti az egész világot.
„Utam másik fő célja, hogy európai üzeneteket hozzak ide, leginkább azt, hogy bár vannak súlyos gondjai, Európa meg fogja oldani ezeket. A megoldás érdekében az EU október végén már meghozta a szükséges intézkedések nagy részét. A problémák megoldására az egyik legjobb példa éppen Magyarország, amely 2008 októberében nagyon súlyos pénzügyi helyzetben volt, de úgy tűnik, már kilábal ebből” – jelentette ki a külügyminiszter.
Martonyi János Szingapúr előtt Malajziában járt, ahol egyebek között arról tárgyalt, hogy a magyar diplomácia új fejezetet akar nyitni a kétoldalú kapcsolatokban. Ezzel összefüggésben szerdán elmondta: Magyarország valamilyen formában, a leginkább költségkímélő módon ismét meg akarja teremteni a 2009-ben felfüggesztett állandó diplomáciai jelenlétet Malajziában, mert nagyon fontos országa a térségnek, gyorsan fejlődő, erős gazdaság. Hozzátette, hogy az összes többi visegrádi ország, Ausztria és sok más állam folyamatosan fenntartja diplomáciai képviseletét Kuala Lumpurban.