„A romák néma áradata” címmel közölt cikket a

 magyarországi romák bevándorlásáról a kanadai National Post című országos lap online kiadása. A lap szerint az ország állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere, Jason Kennedy a múlt hétvégén helyi roma vezetőkkel találkozott, és bevándorlókkal is beszélgetett a torontói repülőtéren, ahová az újság szerint átlagosan naponta tizenhét olyan magyar érkezik, aki kérelmezi a menekültstátuszt. A találkozó a miniszter szerint hozzájárult ahhoz, hogy megfejtsék, miért egy EU-tagországból érkezik a legtöbb menekültstátuszt kérelmező Kanadába, és hogy ezeknek a kérelmeknek miért csak a két százalékát fogadták el múlt évben.

 

A miniszter kérdéseire az újság szerint többen is válaszoltak, többek között azt emlegették, hogy Kanada biztonságos, multikulturális ország, minőségi egészségügyi rendszere van, ingyenes az oktatás, és bőségesek a gazdasági lehetőségek. „Ez egy jobb ország” – idéz a válaszokból az újság. Arra a kérdésre, hogy miért vonja vissza számos magyar a menekültstátuszra vonatkozó kérelmét, a bevándorlók a hosszú elbírálási folyamatot és a torontói poloskahelyzetet említették. A miniszter szerint többen azt mondták neki, hogy a poloskahelyzet „tűrhetetlen”.

Az újság szerint Kennedy már többször is megkérdőjelezte azoknak a kérelmeknek a jogosságát, amelyet „neonáci csoportok általi üldöztetésre” hivatkozva adnak be „egy ország nélküli etnikai csoport tagjai”. Szerinte a tavalyi évben benyújtott kérelmek közül több nem volt „jóhiszemű”, a magyar romák bevándorlását pedig „nagyon különösnek”, „bizarrnak”, és „jól szervezettnek” nevezte. A lap szerint az, hogy poloskák ki tudnak kergetni Kanadából valakit, aki „feltehetően” az életét féltve érkezett oda, vagy a néhány hónapos várakozási idő elijesztő tud lenni, megerősíti a miniszter véleményét.

„A menekültség nem arról szól, hogy valaki szereti-e az országot, ahol él, sem arról, hogy könnyű-e ott élni, vagy nem, és még csak nem is arról, hogy valaki alkalmanként diszkriminációval szembesül” – mondta a miniszter, és hozzátette azt is, hogy Magyarország már EU-tag, így az állampolgárok szabadon mozoghatnak a tagállamok között. A miniszter szóvivője korábban kizárta, hogy azonnali intézkedéseket terveznének a magyar vízumkövetelményekkel kapcsolatban, de Kennedy azt mondta a National Postnak, hogy „Kanada mindig fenntartja magának a jogot a vízumkényszer alkalmazására”írja az origo.hu