A levegő minősége veszélyesnek számít: Putnokon, Sajószentpéteren, Miskolcon

Az OKI honlapján található legfrissebb mérési  adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít: Putnokon, Sajószentpéteren, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szerint több településen javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt jelenleg öt településen számít veszélyesnek, tizenegy településen egészségtelennek a levegő.
Az OKI csütörtökön még hét városban veszélyesnek, tizennégy településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt. Az akkori mérésekhez hasonlóan továbbra is veszélyesnek számít Nyíregyháza levegője, de például Ajkán már az „elfogadható” kategóriában van.
Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít: Putnokon, Sajószentpéteren, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van.
A térképen narancssárga jelöléssel szerepel: Győr, Tatabánya, Esztergom, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Budapest, Szeged, Kazinbarcika, Oszlár, és Hernádszurdok. Ezeken a településeken a levegő egészségtelennek számít, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.
Az OKI minősítése alapján Veszprém, Vác, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Salgótarján és Eger „kifogásolt”, Sopron, Ajka és Szolnok levegőjének minősége jelenleg elfogadhatónak számít.
A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az elfogadható szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az „egészségtelen” kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű „veszélyes” kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
Szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van – helyi rendeletben meghatározott – szmogriadó-terve. A tárca kifejtette: számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadó-tervet készíteniük, például az egyik feltétel a település lélekszáma – ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező -, de egyebek mellett a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.
Legutóbb Debrecenben, és Miskolcon rendelték el szombaton a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten szombat óta ismét a tájékoztatási fokozat van érvényben, Salgótarjánban már ezt a szintet sem érte el a légszennyezettség mértéke, így ott visszavonták a szmogriadót.
Pénteken Szegeden a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, míg Nyíregyházán a szálló por koncentrációja már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket.