Nyíregyházán már elrendelték a szmogriadót, de országszerte igen magas a levegő szennyezettsége, hamarosan más településeken is sor kerülhet a szmogriadó tájékoztatási fokozatára.

 

Erre legesélyesebb Debrecen és Miskolc. A szálló por mellett aggasztóan nő a rákkeltő benzol koncentrációja is. A legrosszabb a helyzet a keleti országrészben – írja a Légszennyezés.hu.

A teljes Sajó-völgyben több napja az egészségügyi határérték felett alakul a levegő szennyezettsége, Miskolcon már a tájékoztatási küszöböt is átlépte. Hasonló a helyzet Debrecenben is. De több település mérőállomásain, így Pécsett és Budapesten is az egészségügyi, sőt a tájékoztatási szint felett alakult a levegő szálló por szennyezettsége.

Mivel a meteorológiai körülmények számottevően nem változnak, egyre több helyen kell majd a szmogriadó tájékoztatási szintjét elrendelni a napokban Aggasztó, hogy a rákkeltő benzol koncentrációja is intenzíven emelkedik több településen is, így Szolnokon, vagy Szegeden is, de Debrecenben már az egészségügyi határértéket is túllépte a benzol mennyisége a levegőben.

A szmoghelyzet óránként frissítve folyamatosan nyomon követhető a legszennyezes.hu oldalon.

A levegő szennyezettsége különösen az esti órákban igen magas. Ennek egyik oka, hogy ekkor válik intenzívé a lakossági fűtési eredetű kibocsátás. A másik ok, hogy naplemente táján gyorsan elkezd lehűlni a talajközeli levegő, ám a magasabban fekvő légrétegek, még őrzik nappali magasabb hőmérsékletüket.

Ez a meleg levegő pedig mintegy fedőként lezárja a szennyeződés hígulásának útját, és így folyamatosan halmozódnak a szennyezőanyagok a az alacsony légkörben.

A tavalyi évben a szálló por 5000 ember idő előtti halálát okozta, csak Budapesten 2700 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a szálló porral. A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni.