Az internet és a digitális technika alkalmazásáról, a telekommunikációs változásokról, a tartalmi és technikai fejlesztésekről és a múzeumpedagógiai módszertan frissítéséről tanácskoznak a szakértők a Digitiális MeneTREND című országos múzeumpedagógiai konferencián, amelyet a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódóan rendeznek meg Miskolcon november 2-án és 3-án. 

 „Vettük az adást – lájkoljuk a trendet!” – ez a mottója a konferenciának, amely a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Miskolci Galéria, valamint az MTA MAB művészettörténeti munkabizottsága szervezésében valósul meg.

A kétnapos tanácskozáson azokat a lehetőségeket mutatják be, amelyek segítik a múzeumokat igazodni a jelenlegi kommunikációs trendekhez. A résztvevők az internet- és a digitális technika múzeumi tudásközvetítésben alkalmazott legjobb példáival találkozhatnak, miközben olyan témákat járnak körbe, mint az új média, illetve a virtualitás lehetőségei és határai a kiállítási és múzeumpedagógiai kommunikációban – olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kurátorok hazai és európai gyakorlatok bemutatásával ismertetik, milyen új technológiákat lehet és érdemes alkalmazni a múzeumi kiállításokon. A résztvevők megismerkedhetnek a legmodernebb technológiákkal, a speciális, gyermekeknek és diákoknak szóló múzeumi internetanyagokkal, valamint tájékozódhatnak a digitális eszközök tárlaton történő használatáról és a webes kreatív írásról is.