Magyarország kipipálva, Boltokat zár be a Nike

A közlejövőben várhatóan több Nike-márkaboltot is bezárnak Magyarországon – értesült a Pénzcentrum.hu.

A következő hónapokban várhatóan több Nike-márkabolt is bezárásra kényszerül Magyarországon. (fotó Nike busz a Miskolci Egyetemen)A Pénzcentrum.hu információi szerint egyes üzletekbe már alig rendelnek új termékeket, van olyan bolt, amely már csak a jelenlegi árukészlet eladásával próbálkozik, míg egyes üzletekben más cégek termékeit (például teniszruházatot) is kínálnak. Sokatmondó, hogy – információink szerint- az elmúlt évek egyik legnagyobb kiskereskedelmi fejlesztésének számító KÖKI Terminál plázában sem lesz márkaboltja a sportruházati cégnek. Úgy tudjuk, a magyarországi Nike-márkaboltok legtöbbje franchise üzletként működik, azaz egy (magyar) vállalkozás üzemelteti őket. Információink szerint a legnagyobb forgalmat a Westendben található üzlet hozza, míg más budapesti bevásárlóközpontokban – például az Árkádban és az Aréna Plázában- meglehetősen döcögősen üzemelnek az üzletek.A Pénzcentrum.hu piaci forrásokból úgy értesült, a Nike legnagyobb problémája, hogy termékei drágának számítanak a magyar vásárlók számára, még a legnagyobb konkurensnek számító Adidas-hoz képest is. Ugyanakkor elsősorban presztízsokok miatt az üzletvezetőknek kötelező a prémiumtermékekből is jelentős készletet tartani, még akkor is, ha ezek a legdrágábbak, és ezek iránt a legkisebb a kereslet.

A másik oldalról ugyanakkor sok vevő megelégszik azokkal a -sokszor évekkel ezelőtti kollekcióból származó- termékekkel, amelyeket a nagy sportáruházak – akár a plázákban is- forgalmaznak. Ezek az üzletláncok ugyanis sokszor olyan hatalmas mennyiségben rendelnek, amelyekkel letörik az árakat, így jóval olcsóbban tudnak adni egyes terméket, mint a márkaboltok.

A sportáruházak ruházati eladása 9,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a sportfelszerelések eladása 5,9%-kal erősödött. A trendek egyértelműek, a november-februári időszakban a síruházati, sífelszerelési és egyéb téli sportokhoz köthető sporttermékeket vásároljuk, de március beköszöntével megkezdődik a bicikli-, futó- és túraszezon. Idén márciusban jelentősen megnőtt a görkorcsolyák eladása is – derül ki a Gfk Hungária adataiból.