Kilencszáz fővel karcsúsodik az év végére a közmédiában dolgozók létszáma, de egyelőre csúszik az eredeti ütemterv.

Napokon belül újabb csoportos létszámleépítést jelent be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Maga a második elbocsátási hullám ténye nem meglepetés, hiszen az alap már a tavasszal bejelentette, hogy két körben mintegy kilencszáz vagy ezer munkavállalót bocsát el, mert „racionalizálásra” és „a párhuzamosságok megszüntetésére” van szükség a közszolgálati médiában.

A Magyar Televízió­ban, a Duna Televízióban, a Magyar Rádióban és a Magyar Távirati Irodánál korábban csaknem 3600-an dolgoztak, majd január 1-jétől a kis cégekké vált zrt.-k munkatársai közül 3200-an átkerültek az MTVA alkalmazásába. E létszámot az év végére – a kétlépcsős leépítéseket követően – mintegy 2300 főben szeretnék rögzíteni.

Ugyanakkor még az első hullám „utórezgései” sem ültek el teljesen, és minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy csúszik a második, eredetileg már a nyár végére tervezett kör. A pontos számok azért sem ismertek, mert noha a tavasszal hatszáz embert szerettek volna elküldeni, egyes, a „listán” szereplő munkavállalókat végül méltányossági alapon mégsem bocsátottak el, időközben viszont voltak, akik önként felmondtak.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének keresete alapján ráadásul a Fővárosi Munkaügyi Bíróság, igaz, meghagyásos végzésben és nem jogerősen, de szeptember elején a leépítések felfüggesztésére kötelezte az alapot – a döntést azóta megfellebbezte az MTVA, ám a bíróság még nem tűzte ki a tárgyalás időpontját. Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója akkor azt mondta, 430-an megkapták felmondólevelüket, „ezzel a folyamat lezárult és visszafordíthatatlan”.

Nem mellékes körülmény, hogy október elején az alap módosította az új szervezeti és működési szabályzatát, amely alapján Szabó László szerint el fog dőlni, melyik szervezeti egységben milyen számú elbocsátások szükségesek még. A Magyar Hírlap úgy tudja, egyelőre még az is kérdés, hogy csak az adminisztrációt érinti-e az újabb kör, vagy pedig a gyártásban részt vevők is számíthatnak a további „karcsúsításra”.