Hivatali visszaélés bűntette miatt büntetőfeljelentést tett a megyei főügyészségen dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke ellen az MSZP nevében eljáró Kormos Dénes, a párt megyei önkormányzati frakciójának vezetője (képünkön középen). A feljelentést arra alapozva tette meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Mengyi Roland október 3-án megállapodást írt alá a megyei önkormányzati intézmények, valamint a megyei önkormányzatok által létrehozott és fenntartott alapítványok, nonprofit társaságok, gazdálkodó szervezetek állami tulajdonba adásáról. Ezzel dr. Mengyi Roland – Kormos Dénes megítélése szerint – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozott a megyei önkormányzatnak, illetve a települési önkormányzatoknak. Minderről maga a frakcióvezető számolt be hétfői miskolci tájékoztatóján, melyen részt vett Lukács András, az MSZP megyei önkormányzati frakciójának helyettes vezetője (balra), illetve Vécsi István szocialista megyei önkormányzati képviselő, Ricse polgármestere is.

Kormos Dénes elmondta azt is, hogy a feljelentés mellett törvényességi ellenőrzési eljárást is kezdeményezett a megyei kormányhivatalnál, szintén az említett ügyben.

Megítélése szerint a megállapodás megkötése ellentétes az önkormányzati törvénnyel, hiszen a helyi önkormányzatokat megillető tulajdonosi jogokkal a közgyűlés, s nem a közgyűlés elnöke rendelkezik. Dr. Mengyi Roland semmiféle felhatalmazást nem kapott a közgyűléstől ilyen megállapodás megkötésére, eljárása így törvényellenes volt. Ha mégis lett volna ilyen felhatalmazása (bár erről nincs tudomásuk), akkor viszont hűtlen kezelést követett el, mind ő, mind pedig a döntésben részt vevő közgyűlési tagok, hiszen az önkormányzat mintegy 18 milliárd forintnyi könyv szerinti értékű vagyonát kínálták fel a 10 milliárd forintnyi adósság átvállalásának fejében.

A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: bár a napokban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be, melynek 1. paragrafusa szerint „helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy helyi önkormányzat részére történő ingyenes átadásáról törvény rendelkezhet”, ezt még nem fogadták el, a végrehajtást részletező törvény sem született meg, így a megállapodás aláírásakor azok értelemszerűen nem voltak érvényben.

Kormos Dénes „az általános demokrácia-deficit elleni harc egyik állomásának” minősítette saját eljárásukat, mint mondta, kíváncsiak rá, maradt-e még intézmény ebben az országban, amelyik eljár „nyilvánvaló jogsértések” ügyében. Megítélése szerint ugyanis ma „vészesen rátelepedett a centralizáció és a diktatúra” az országra.

Lukács András emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a szocialisták kezdeményezték a rendkívüli megyei közgyűlés összehívását. A közgyűlésen szeretnék beszámoltatni dr. Mengyi Roland közgyűlési elnököt arról, vajon milyen felhatalmazás alapján állapodott meg a miniszterelnökkel a vagyonátadásról. A közgyűlés összehívása azonban az éppen elszámoltatandó közgyűlési elnök jóindulatán múlik: a Fidesz-frakció úgy változtatta meg a testület szervezeti és működési szabályzatát, hogy saját maguk kivételével önállóan egyik frakció sem kérheti a közgyűlés kötelező érvényű összehívását (az MSZP-nek hat, a jobbiknak hét képviselője van a közgyűlésben. Mit ad isten, éppen nyolc képviselő kell egy ilyen kezdeményezéshez – a szerk.). Döntés a rendkívüli közgyűlésről nincs, dr. Mengyi Roland még csak nem is válaszolt a szocialisták beadványára.

Vécsi István – utalva az uzsorások ellen az elmúlt hónapokban indított rendőrségi akciókra – felvetette: a kormányzatnak ezt a lépését akár uzsora bűncselekményként is fel lehet fogni, hiszen az országban 180 milliárdnyi hitelátvállalás fejében 1000 milliárdnyi önkormányzati vagyont vinnének el. Mint mondta, az intézmények államosítása nagyon sok kérdést vet fel, köztük például azt, jár-e újabb létszámleépítésekkel a tulajdonosváltás? Azért aggódnak, mert idén a megyei önkormányzat intézmény-összevonásokat hajtott végre, s akkor a megyei vezetés többször is kijelentette: semmi szükség a szocialisták által javasolt, s az intézmények foglalkoztatási helyzetét figyelemmel kísérő bizottságra, mert az átszervezés miatt senki sem veszíti el munkáját, nem csökkenek a dolgozóknak járó juttatások. Nem ez történt, eddig legalább 200 embernek mondtak fel a racionalizálás eredményeként-írja az eszakonline.hu