„NE HALLGASS HALLGATÓ!” – A ME-HÖK nem tartja elfogadhatónak a jelenlegi törvénytervezetet

A Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata (továbbiakban ME-HÖK) a felsőoktatási törvény tervezetének újabb fejleményeire reagálva hívta össze Hallgatói Fórumát 2011. október 12-re, hogy elmondja véleményét és aggályait, valamint válaszoljon a hallgatók által feltett kérdésekre.

A Fórumon megjelent közel 1000 hallgatót Szabady Szabolcs, a ME-HÖK elnöke, valamint Gáspár Marcell, a Hallgatói Önkormánzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja tájékoztatta a törvénytervezet azon pontjairól, amelyek bevezetése hátrányosan érinti a Miskolci Egyetem jelenlegi és potenciális hallgatóit:
– A tervezet teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a hallgatók jogait, szociális helyzetét, a családok anyagi tűrőképességét. A felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését egyértelműen a hallgatóknak és családjaiknak kell megfizetni, vagy most, vagy eladósodva a jövőben.
– A „bújtatott tandíj” bevezetésének fenyegetése, a röghözkötés, az állami férőhelyek drasztikus csökkentése minden jelenlegi, és leendő felsőoktatási szereplőt hátrányosan érint.
– A ME-HÖK nem tartja elfogadhatónak a jelenlegi törvénytervezetet, ezért karöltve valamennyi állami felsőoktatási intézmény Hallgatói Önkormányzatával, valamint a HÖOK-kal, csatlakozik a 2011. Október 27-én tartandó országos hallgatói demostrációhoz.

Emellett a ME-HÖK egyhangú felhatalmazást kapott a jelenévő hallgatóságtól, hogy 2011. október 20-án 16:00-tól a hallgatóközpontú minőségi felsőoktatás és a Miskolci Egyetem egyetemi rangjának megörzése érdekében békés demonstrációt tartson, amelyre minden volt, jelenlegi és jövőbeli miskolci egyetemi polgárt szeretettel vár.

Miskolc, 2011. október 12.

Miskolci Egyetem
Hallgatói és Doktoranduszhallgató Önkormányzata